Sunteți părinții unui copil sensibil? Iată cum îl puteți ajuta să crească un adult de succes

În cultura noastră, cuvântul “sensibil” este colorat negativ. Atunci când spunem că omul este prea sensibil, avem în vedere că este slab și astfel îi depreciem sentimentele.

Fiecare a cincea persoană de pe planetă este clasificată ca fiind sensibilă. Acești oameni sunt mai sensibili la factorii de mediu, atât la cei pozitivi, cât și la cei negativi. Copiii sensibili sunt ca orhideele: dacă sunt plantate într-un sol favorabil, ele vor înflori. Dacă vor ajunge în condiții nefavorabile, vor suferi mai mult decât copiii ”păpădie”, care nu sunt legați atât de strâns de mediul înconjurător.

Cercetările îndelungate au arătat că acești copiii prezintă un anumit set de simptome psihologice. În procesul de observare a câtorva mii de copii, s-a constatat că unul din cinci copii a reacționat la stres mai acut decât majoritatea colegii săi.

Copiii care au reacționat mai puternic la stres, au arătat o activitate de undă mai mare în cortexul prefrontal drept. Această zonă este responsabilă pentru reglarea emoțiilor, controlul impulsurilor și planificare. La copiii sensibili, pielea de pe frunte era mai rece în partea dreaptă, iar urechea interioară din dreapta era mai caldă decât în stânga. Acest lucru vorbește despre faptul că sângele circulă spre cortexul prefrontal din dreapta, pentru a hrăni cu oxigen neuronii excitați, care lucrează la reglarea emoțiilor.

Alte studii arată că atunci când copiii sensibili cresc într-un mediu favorabil, ei devin mai sănătoși decât colegii lor și mai puțin predispuși la infecții și leziuni. Dacă cresc într-un mediu nefavorabil, se îmbolnăvesc mai des decât alți copii.

De ce natura a creat oameni atât de sensibili la condițiile mediului înconjurător? Explicația este legată de conceptul adaptării condiționate. În corpul uman există mecanisme care urmăresc schimbările mediului înconjurător și adaptarea dezvoltării biologice. Cu toate acestea, natura a creat o parte specială a populației care reacționează mai rapid la condițiile nefavorabile ale mediului, iar în condiții favorabile acești oameni obțin rezultate remarcabile. Astfel cresc șansele de supraviețuire a speciei umane.

De obicei, adulții percep sensibilitatea copiilor ca fiind ceva rău. Având intenții bune, ei sfătuiesc copiii să nu fie ”cârpe”, să se adune și să devină mai puternici. Însă influența excesivă a factorilor nefavorabili poate fi dezastruoasă pentru ”copilul-orhidee”.

Dacă sunteți părinții unui copil sensibil, trebuie să vă îndepărtați de principiile tradiționale și să vă concentrați toate eforturile pentru a-i crea un mediu înconjurător favorabil.

– Creați-i o rutină zilnică clară, care îi va da sentimentul de stabilitate și predictibilitate.

– Alegeți o școală cu atmosferă pozitivă în clasă și profesori competenți.

– Creați un spațiu unde copilul își va putea exprima opiniile și tratați-le cu respect.

– Susțineți-i hobby-urile și interesele, rezervați-vă timp pentru jocuri și fantezii.

În condiții favorabile, copiii sensibili devin adulți de succes.

Autor: Thomas Boys (The Orchid and the Dandelion: Why Some Children Struggle and How All Can Thrive, Knopf, 2019).