Oamenii de știință au calculat în câți ani te vei simți fericit în căsătorie

Probabil, acesta este cel mai util studiu din ultimii ani și a fost realizat de către oamenii de știință de la două instituții de învățământ, în același timp: Universitatea de Stat din Pennsylvania și Universitatea Brigham Young.

Ei au procesat datele a 2034 de cupluri căsătorite de diferite vârste (media la femei a fost de 35 de ani, la bărbați – 37 de ani). În perioada căsătoriei cuplurile au completat periodic chestionare menite să identifice gradul de satisfacție privind relația cu soțul sau soția. Rezultatele s-au dovedit a fi îmbucurătoare.

Dacă în primii 20 de ani de căsătorie nivelul de satisfacție privind mariajul a scăzut constant, atunci după 20 de ani – partenerii au început să se bucure din nou unul de celălalt!

În ciuda faptului că astăzi divorțul este un fenomen popular, multe cupluri încă mai rămân împreună pentru tot restul vieții, au explicat cercetătorii. “Dacă privim aceste relații în perspectiva pe termen lung, vom vedea că nivelul de fericire și calitatea comunicării rămân înalte și că există tot mai puține dezacorduri”. Oamenii de știință au mai remarcat faptul: ”cu cât căsătoria este mai îndelungată, cu atât partenerii se apreciază mai mult unul pe celălalt și acest lucru, desigur îi face mai fericiți.”

Dacă, după cinci ani de căsătorie, încă mai puteți recunoaște că a fost o greșeală, atunci după 20 de ani petrecuți împreună nu vă rămâne altceva decât să fiți mulțumiți! 🙂