Iată de ce dorința de a fi ideală se poate încheia cu probleme de sănătate

Psihologii cred că în spatele dorinței de a fi perfectă există un motiv ascuns: să fii pe placul tuturor. La rândul său, în spatele dorinței de a-i mulțumi pe toți nu este altceva decât îndoiala de sine. În minte stă ferm convingerea: ”Nimeni nu mă iubește, pentru că sunt rea”. Se pare că dacă vrei să devii perfectă, nu te accepți așa cum ești. Nemulțumirea constantă de sine duce la stări depresive, la pierderea forțelor și procrastinare. Furia acumulată izbucnește adesea și ca urmare pot suferi cei apropiați. Se obține un cerc închis: pentru a te perfecționa ai nevoie de resurse, iar ele se consumă pentru reflecții sau scandaluri.

Poți face un experiment: calculează de câte ori pe zi te lauzi? Și de câte ori te cerți? De foarte multe ori suntem cei mai nemiloși critici ai noștri și ne concentrăm mai mult pe defecte decât pe calități. 

Mai întâi de toate, merită să lucrezi cu stima de sine: spune zilnic afirmații pozitive, privindu-ți reflexia. Spune-ți că te iubești și laudă-te pentru cea mai mică realizare. Iubirea necondiționată de sine îți va da forțe pentru noi realizări.

Nevrozele și depresia

Persoana ideală are aceeași relație cu realitatea ca și zeul Perun. Prin ideal, de obicei, înțelegem o colecție de imagini care ne plac. Vrei să fii o super-mamă ca și prietena ta, o femeie de succes ca și sora ta sau o femeie frumoasă precum Cindy Crawford. Dacă, în raport cu noi înșine, ne concentrăm pe neajunsuri, atunci când alegem un model de imitație, ne concentrăm doar pe calități, uitând că sunt aceștia sunt oameni obișnuiți cu propriile lor defecte.

Psihologii și oamenii de știință deja au dovedit impactul negativ al rețelelor sociale asupra psihicului. În epoca Instagram-ului poți cădea ușor în capcană și confunda o imagine virtuală cu una reală.

Realizările străine pot fi un stimulent, un punct de creștere și te pot impulsiona să acționezi. Poți fi inspirată de un blogger sau altul, dar nu trebuie să te compari cu ea/el și să te învinovățești pentru imperfecțiuni. În caz contrar, văzând cum alții își trăiesc dolce vita, riști să încasezi nevroze și depresie.

Evoluția

De fapt, dorința de perfecțiune este incorporată în noi de natură. Principiul selecției naturale constă în faptul că supraviețuiește cel mai puternic. Cu toate acestea, este important să vedem diferența dintre dorința de a fi perfect și dorința de a deveni cea mai bună versiune a ta. Idealul este imposibil de atins, acest lucru doar va duce la frustrare și probleme psihosomatice. În schimb, este destul de realist să lucrezi la greșelile și neajunsurile tale.

Îmbunătățirea ar trebui să se bazeze pe iubirea necondiționată de sine și pe un scop exact. Prima este necesară pentru a evalua în mod adecvat situația și a avea resurse interne. A doua – pentru a te mișca armonios, cu pași mici spre ceea ce dorești.

Dacă visezi la o siluetă suplă, nu lua ca exemplu modele Victoria’s Secret. Mai bine stabilește-ți un obiectiv clar: să pierzi câteva kilograme până în vară și să-ți modelezi abdomenul. După o lună de fitness, vei vedea rezultatul și te vei inspira și mai mult. Sărbătorirea, chiar și a celor mai mici victorii, provoacă producerea hormonilor fericirii: serotonina și dopamina. În cele din urmă, este mult mai important să fii fericită decât perfectă.