În aceste 10 profesii procentul psihopaților este deosebit de mare

Psihopatul – nu este neapărat un maniac-ucigaș care a scăpat dintr-un spital psihiatric. Psihopații trăiesc printre noi și majoritatea dintre ei se adaptează perfect la viața normală (mai bine decât mulți dintre noi). 

Psihopații sunt egoiști, abili, manipulatori și fără nicio orientare morală. Nu au conștiință, nu sunt capabili nici de compasiune, nici de pocăință, calcă totul în picioare pentru a-și atinge obiectivele. Sunt falși, cinici și nu au milă de nimeni.

Psihologul Kevin Dutton, care studiază psihopatii de mulți ani, susține că setul de trăsături de personalitate (sau defecte?) ale unui psihopat coincide practic cu acele trăsături care conduc la succes în societatea capitalistă. În ”Great British Psychopath Survey” Dutton a identificat 10 profesii în care procentul de psihopați este deosebit de mare.

1. Managerii companiilor

Pentru a conduce oamenii și companiile, uneori trebuie să nu ai inimă. Minciuna, cinismul și manipulările te ajută să cucerești înălțimile. Potrivit cercetărilor, aproximativ 4% dintre manageri sunt psihopați.

2. Jurisprudența 

Acești oameni cunosc foarte bine legile. Și chiar mai bine, știu cum să le ocolească. În special, dacă viitorul expert vede de la o vârstă fragedă că la proces nu adevărul este decisiv, ci elocvența, minciunile și carisma personală, banii sau un apel “de sus” … Nu, nu vom argumenta că toți avocații sunt necinstiți. Dar minciunile, înșelăciunea și dorința de câștig personal în această profesie, din păcate, nu sunt o raritate.

3. Radio și televiziune

În mass-media, psihopații își satisfac narcisismul, își antrenează farmecul și carisma, se bucură de capacitatea de a manipula masele și mint fără să clipească.

4. Vânzări

Psihopatii se dovedesc a fi vânzători excelenți, dacă nu sunt numai cinici și necinstiți, ci și inteligenți – înțeleg bine psihologia “victimelor” lor. În același timp, ei nu sunt capabili de compasiune, de aceea vor vinde clientului un lucru complet inutil, luându-i ultimul bănuț. Dar pentru compania în care lucrează, este profitabil. La fel și pentru ei înșiși.

5. Chirurgie

Printre medici și asistente, dimpotrivă, procentul de psihopați este cel mai mic, însă chirurgii sunt o excepție. Se pare că cei care din copilărie visează să taie corpul uman (chiar și în scopuri bune) ar trebui să aibă inițial o capacitate redusă de empatie și compasiune. Unii chirurgi recunosc că, din copilărie au tăiat burta urșilor de pluș, iar alții s-au antrenat pe hamsteri și pisici rătăcite.

6. Jurnalism

Hmm. Fără comentarii.

7. Poliția

Oamenii care au sarcina să ne protejeze, pot fi un pericol? De exemplu, potrivit statisticilor americane, familiile ofițerilor de poliție suferă de violență în familie de 4 ori mai des, decât media populației.

8. Clerul

Sună înfricoșător. Totuși studiul nu a fost realizat la noi, ci în Marea Britanie. Și ca exemple de mare anvergură, cercetătorii citează scandalurile din Biserica Catolică legate de homosexualitate și pedofilie: mai întâi evenimentele în sine și apoi cum a ieșit biserica din încurcătură. Pentru mulți psihopați, este tentant să fie în rândurile preoților și predicatorilor diverselor confesiuni și secte: câte victime fără apărare pentru manipulări, minciuni și auto-afirmare din contul altora!

9. Arta culinară

Da, da! Cunoscătorii susțin că majoritatea bucătarilor sunt narcisiști, manipulatori care obțin succesul cu orice preț.

10. Serviciul de stat

Oficialii guvernamentali au putere asupra oamenilor. Ce și-ar mai dori un psihopat? Chiar și unul de rang foarte mic te va întoarce de 25 de ori cu niște acte nenorocite, făcându-te să te lingușești, să te umilești și să dai mită.