Ești întotdeauna amabil și drăguț? Iată de ce acest comportament este periculos.

Cu siguranță ai întâlnit astfel de oameni, probabil că și tu ești unul dintre ei. Oamenii amabili și sinceri, care întotdeauna văd doar binele în ceilalți, care sunt gata să dea o mână de ajutor sau să-și asume voluntar sarcina pe care nimeni nu vrea să o rezolve. Sunt receptivi la sentimentele celor dragi, comunică ușor și rareori se ceartă. Ce este în neregulă cu toate astea? Nimic, veți spune voi. Însă dacă ești mereu drăguț cu toți 24/7, acest  comportament poate fi periculos. Iată care sunt dezavantajele bunăvoinței excesive.

1. Acumularea negativismului

Din nefericire, oamenii “mereu drăguți” păstrează în sine emoțiile negative care apar în viața de zi cu zi. Produsul secundar al acestui autocontrol excesiv poate deveni depresia, anxietatea și tot felul de dependențe.

2. Izbucniri nervoase regulate

Dacă depresia, anxietatea și dependența nu sunt suficient de puternice pentru a ține sentimentele indecente sub control, cel mai probabil îți vei vărsa mânia acumulată pe copil, pe un coleg liniștit sau te vei îmbăta până la epuizare. Apoi te vei simți foarte vinovat, îți vei cere scuze, promițând să nu mai faci asta… Până când presiunea va crește din nou.

3. Autocritica

În dorința de a fi bun, cel mai probabil un rol important îl joacă sentimentul de vinovăție. În interiorul tău există un critic care te ceartă continuu și îți arată cu degetul. Sub această presiune, promiți să încerci să fii mai bun, dar indiferent ce faci, nu vei fi niciodată suficient de bun.

4. Supărarea

Indignarea acumulată poate duce deseori la isterie sau izbucnire, dar de cele mai multe ori resentimentele și nemulțumirea sunt prezente în viața ta. Apariția supărării este destul de firească: demonstrând amabilitate, aștepți ca ceilalți să-ți aprecieze eforturile titanice, să-ți urmeze exemplul și să se comporte în același mod ca și tine. Sau, fără cuvinte, ei vor înțelege ce ai nevoie și îți vor da, deși nu spui niciodată ce nevoi sunt aceasta.

5. Compromisul în avans.

În loc să vorbești clar despre cererea ta, tu faci predicții și presupuneri despre ce ar putea dori cealaltă persoană. Și chiar înainte de începerea conversației îți reduci cerințele. Când faci mereu acest lucru, nu obții ceea ce dorești, ci doar o aparență jalnică a dorinței. Și totul pare să fie în regulă, dar viața în cele din urmă devine fără gust.

6. Agresiunea pasivă

Față de cei apropiați poți alege un stil de comportament pasiv-agresiv: să vorbești pe la spate, să faci presiune, să provoci sentimentul de vinovăție, să te superi, dar să nu spui motivul exact. Toate se întâmplă pentru că nu-ți permiți să-ți exprimi direct oboseala, iritarea, nemulțumirea. Nu-i spui niciodată partenerului ce simți și ce dorești cu adevărat. Eviți conflictele deschise.