Învață să-ți gestionezi hormonii și vei descoperi formula fericirii!

Nu este un secret că hormonii au o influență enormă asupra emoțiilor și comportamentului uman. Oare îi putem controla și căror hormoni ar trebui să le acordăm o atenție deosebită pentru a ne simți fericiți? Ne explică specialiștii.

Hormonii sunt responsabili pentru tot, chiar și pentru dorințele noastre momentane. În special femeile, reacționează sensibil la fluctuațiile echilibrului hormonal. Acest lucru se aplică nu numai schimbărilor legate de vârstă, dar și jocului viclean al sistemului endocrin. El ne afectează totul: bunăstarea, comportamentul și relațiile cu alte persoane.

Consecințele dezechilibrului hormonal fac omul să-și pună o mulțime de întrebări:

– ”Ce mi se întâmplă? Ieri aveam atâta energie și putere, eram gata să mișc munții, iar astăzi mă urmărește dorința să nu fac nimic, să dorm toată ziua? “

– “De ce în unele zile am un apetit de lup, iar în altele o indiferență totală față de mâncare?”

– ”De ce brusc mi-am pierdut abilitatea de a-mi controla emoțiile?”

Angajații Companiei Naționale de Frumusețe, studiind efectul hormonilor asupra calității vieții, au găsit “formula fericirii” unde un anumit hormon este responsabil pentru ceva. În același timp, aceștia au confirmat că, dacă nivelul cel puțin unuia dintre acești hormoni este sub normă, atunci calitatea vieții suferă.

1. Soarele sau razele ultraviolete contribuie la sinteza pro-vitaminei D3. Este suficient să stai la soare doar 15 minute pe zi vara și 30 de minute în timpul iernii pentru a acumula norma zilnică. Dar nu exagera, altfel te vei ciocni cu foto-îmbătrânirea.

2. Somnul – dormi cel puțin 7-8 ore. Deosebit de important este intervalul de la 23:00 până la 1:00  când se observă faza cea mai activă a sintezei melatoninei. Încercă să nu adormi mai târziu de această oră și asigură-te că dezactivezi toate gadget-urile înainte de culcare, astfel încât să nu te deranjeze noaptea.

3. Râsul – Zâmbetul și buna dispoziție deja indică un fundal hormonal bun. Întâlnirile cu prietenii, serile petrecute în familie cu părinții și copii, munca preferată – toate acestea contribuie la producerea hormonilor fericirii și plăcerii (oxitocina).

4. Sportul – datorită activității fizice, se formează masa musculară, se îmbunătățește metabolismul, se sintetizează hormoni importanți, cum ar fi dopamina și adrenalina. Doar 30 de minute de activitate fizică, de 2-3 ori pe săptămână, îmbunătățesc semnificativ calitatea vieții și afectează nu numai bunăstarea generală, dar contribuie și la creșterea libidoului.

5. S*xul. Pentru această plăcere sunt responsabili hormonii sexuali feminini și masculini – estrogenul și testosteronul, precum și endorfinele. Nu te priva de această modalitate prin care îți poți face viața mai mai fericită. Îmbrățișează-i și sărută-i cât mai des pe cei pe care îi iubești.

6. Fericirea – pentru această senzație sunt responsabili hormonii serotonina și oxitocina. Când punctele anterioare sunt în echilibru, formula fericirii devine evidentă!