Nu-ți cere niciodată scuze pentru aceste 9 lucruri. Niciodată!

Indiferent de alegerea pe care o facem în viață, întotdeauna va exista cineva care se consideră îndreptățit să ne condamne sau să ne indice modul în care ar fi “mai corect”. E timpul să nu mai acorzi atenție și să scapi de sentimentul de vinovăție despre modul în care îți construiești viața.

1. Statutul în dragoste

Să fii liberă (nu singură, dar liberă) nu este o crimă, cu toate că mama ta, probabil de multe ori ți-a sugerat contrariul, cerându-ți să îmbraci cât mai repede rochia de mireasă. Și dacă ai un partener, dar din anumite motive nu vrei să te căsătorești oficial, nici asta nu este o crimă. Ești căsătorită și fericită ca femeie casnică? Și aceasta este o alegere demnă, dacă ești mulțumită și simți că ești în locul potrivit. Oricare ar fi statutul tău pe Facebook, el nu-ți determină personalitatea.

2. Dacă naști sau nu copii

Este alegerea ta. Să naști sau nu, cât de des naști – te privește numai pe tine. A fi părinte – este o alegere pentru toată viața și nu merită să iei astfel de decizii în favoarea convingerilor străine.

3. Felul în care îți educi copii

Copilul tău privește desene animate, în timp ce tu te relaxezi câteva minute savurându-ți cafeaua. Te simți vinovată pentru că o mamă bună s-ar ocupa de dezvoltarea copilului, nu-i va conecta televizorul? Sau poate aștepți în secret ziua în care copiii tăi vor crește și vor părăsi cuibul părintesc? Oricum ar fi, nu te învinovăți. Faci tot ce poți. Nimeni nu poate spune ce înseamnă să fii o “mamă perfectă”. De aceea, ești o mamă perfectă așa cum ești.

4. Dacă ai sau nu succes 

Ai deja 30 de ani și nu câștigi sume de șase cifre? Cineva poate crede că nu ai ambiții, că ești o ratată. Orice faci și indiferent câți bani câștigi, munca este importantă nu numai pentru tine, ci și pentru întreaga societate. Încercarea de a ajunge la succesul stabilit de alte persoane – nu-ți va aduce nimic bun. În cel mai bun caz, vei simți mândrie pentru o vreme, dar după ea va veni dezamăgirea, pentru că nu este ceea ce-și dorește sufletul.

5. Felul în care te machiezi.

Dacă cheltui jumătate din salariu pe produse cosmetice sau renunți complet la ele – nu este o crimă împotriva societății. Dacă machiajul neobișnuit te face să te simți bine, continuă la fel. Dacă crezi că nu este nimic mai frumos decât fața și culoarea părului pe care ți-a oferit-o natura, minunat. Cel mai important lucru este să fii încrezătoare în alegerea ta și să nu consideri necesar să-ți ceri scuze pentru asta.

6. Felul în care te îmbraci

Ce stil te face sa te simți ca o regină? Rochiile maxi și pantofii cu toc? Minunat! Numai tu poți alege, nicidecum părinții, prietenii sau bunicii. Felul în care te simți – este un ghid mai bun decât orice sfat de modă.

7. Felul în care arată corpul tău

Indiferent ce cifră îți arată cântarul, indiferent ce mărime porți la îmbrăcăminte, aceste lucruri nu-ți determină personalitatea. Nimeni nu are dreptul să te judece pentru felul în care arăți în costum de baie sau fără el. Important este doar dacă te simți confortabil în corpul tău.

8. Vârsta

Dacă suntem obligate să arătăm mai tinere decât vârsta pe care o avem, asta presupune că trebuie să ne fie rușine de procesul natural de îmbătrânire. Dacă suntem obligate să corespundem vârstei, acest lucru presupune că trebuie să ne fie rușine de dorința și posibilitatea de a ne menține cât mai mult tinerețea. Experiența arată că îți poți păstra tinerețea sufletului și la 90 de ani – totul depinde de felul în care tratezi viața.

9. Micile plăceri

Cineva nu poate începe ziua fără o cafea Starbucks, cineva își face pedichiura la fiecare două săptămâni și întotdeauna va exista cineva care îți va spune: “Nu înțeleg de ce cheltui atât de mulți bani pentru asta.” Dacă nu acumulezi datorii pentru aceste plăceri și ele îți aduc bucurie, continuă să faci ceea ce-ți place.

Nu-ți mai cheltui energia valoroasă pe scuze și explicații pe care nu ești obligată să le dai. Nu-ți mai cere scuze pentru viața ta și atunci ea neapărat va deveni mai bună.