De ce multe relații la bărbați – sunt un semn al succesului, iar la femei – o rușine?

Să ne imaginăm pentru o clipă ipoteticul Andrei: bărbat frumos, prosper, care se descurcă bine în viață și pe plan amoros. Andrei este popular în rândul femeilor, iar la cei treizeci și ceva de ani a schimbat deja zeci de femei.

Care este primul lucru la care ne gândim? “Frumos băiat!” – vor spune majoritatea. Amant-erou, Don Juan, Romeo … “Mascul!” – vor aproba bărbații. Și multe femei. Doar câțiva îl vor acuza, dar îndoielile lor nu vor fi văzute pe fundalul admirației și aproape respectului celorlați. Astfel se întâmplă că fiecare parteneră nouă – este un semn al succesului, o victorie.

Acum să-l înlocuim pe Andrei cu Maria – și să oglindim situația, să vorbim despre o doamnă frumoasă, de succes, care a schimbat mulți bărbați în viața ei.

Gradul de admirație brusc scade și în loc de complimente, vom auzi un cor de voci care o condamnă. Mulți imediat se vor gândi și la cuvântul “C”, cu care societatea noastră obișnuiește să recompenseze aproape orice femeie care nu trăiește toată viață cu un singur bărbat.

Și acolo unde pentru bărbat o nouă relație pare a fi o victorie incontestabilă, pentru femeie, se transformă într-un eșec, o rușine și un motiv de a se simți vinovată.

O situație familiară, nu-i așa? Chiar și folclorul este plin de afirmații cu privire la acest subiect. “Este rea acea încuietoare care poate fi deschisă cu orice cheie și este bună cheia care deschide orice încuietoare.” Apare o singură întrebare: dacă lăsăm deoparte stereotipurile medievale și nu mai comparăm oamenii cu obiectele de uz casnic – unde este dreptatea?

S-ar părea că demult trăim într-o societate civilizată, propagăm egalitatea și libertatea, dar e suficient să vorbim despre lucruri banale – relația dintre bărbat și femeie – că brusc ne întoarcem cu câteva secole în urmă.

De ce se întâmplă asta? Ce face oamenii să intre în viața și în patul altora de la înălțimea principiilor lor morale, condamnând femeile care doar își trăiesc viața din plin? Invidia? Stereotipurile? Atitudinea față de femeie ca fiind proprietatea bărbatului – care “se deteriorează” din cauza numărului mare de proprietari?