7 jocuri simple și distractive care pot ajuta copilul să scape de anxietate și stres.

Acceptăm versiunea că subconștientul nostru caută vindecare, un mod de armonizare. Subconștientul vorbește în limba simbolurilor, senzațiilor, imaginilor și metaforelor. Oferindu-i copilului o metaforă “sănătoasă” – dăm un impuls pentru această muncă magică de vindecare.

Pentru practicile enumerate mai jos, este importantă starea armonioasă a adultului și resurse de timp.

1.Ghirlanda

Mulți copii au nevoie de mai multă comunicare, dar evită contactul. Această practică este potrivită pentru copiii timizi și pentru adaptarea la un nou grup.

Tăiați din hârtie o ghirlandă din omuleți care se țin de mâini. Puteți desena fețe, puteți scrie numele prietenilor, rudelor, copiilor din grup. Astfel, creați o metaforă a conexiunii – “suntem împreună”

2. Picătura de vopsea. 

Este potrivită pentru ameliorarea stresului, pentru relaxare, fixarea pe o singură experiență, condiție, eveniment.

Picurați vopseaua de acuarelă în apă, priviți figurile formate, urmăriți modul în care se dizolvă vopseaua. Va fi minunat dacă mai târziu copilul va dansa, arătând cu corpul său mișcarea undelor de vopsea.

3. Pictați pe o foaie de hârtie neagră sau de culoare închisă

Orice subiecte. Această metodă ajută la transformarea anxietății, scoate la suprafață “frica încapsulată”. Ceva nou și plin de culoare iese din întunericul necunoscutului, trecutului, teribilului.

Metafora: din întunericul nopții se naște o nouă viață – ziua.

4. Eliberăm spre cer…

Experiența din trecut poate fi greu de eliberat. Omul care a suferit o traumă sau o pierdere se poate ”agăța” de ceea ce consideră că este important și scump. De aceea, avem nevoie de metafora ”a elibera cu bucurie” – baloane. Eliberați baloane spre cer sau bărci pe apă.

5. Terapia prin culori

Copilul adesea se ”blochează” în trecut, nu mai acordă atenție zilei curente. Îi arătăm copilului “fluxul timpului” și ne fixăm pe fiecare zi, îi reînviem simțurile. De exemplu, fiecărei zile i se acordă o anumită culoare. Să presupunem că miercuri va fi roșu. Pe parcursul zilei, căutăm obiecte roșii, mâncăm produse roșii, folosim culoarea roșie în haine și accesorii etc.

6. Unde ești?

Acest joc ajută copilul să se concentreze pe prezent. Pe neașteptate, în orice moment al zilei îi puneți întrebarea – ”Unde ești?” Răspunsul trebuie să înceapă cu ”Sunt aici!” De exemplu: Sunt aici. În cameră, stau pe o pernă moale cu un computer pe genunchi, mănânc pomușoare dulci.

7. Săriturile

Copiii anxioși intuitiv își aleg jocurile cu sărituri. De exemplu, pentru ei este important să sară pe o trambulină (în loc de trambulină vor alege canapeaua). Săriturile elimină tensiunea, le oferă posibilitatea să-și simtă sprijinul pe picior, “imponderabilitatea” în timp ce sare influențează asupra structurilor stem ale creierului. În loc să-i interziceți să sară, puteți crea “locuri speciale pentru sărituri”. De exemplu – “aici poți sări pe un picior, aici pe două ..”

Trebuie de menționat faptul că micuțul nu se va juca dacă jocul îi provoacă emoții cărora nu le poate face față. Adultul trebuie să trateze acest lucru cu respect și să nu insiste.