”Dacă suntem atrași de altcineva, atunci avem un partener nepotrivit?” 6 mituri despre infidelitate.

Dragostea, s*xul, afecțiunea și trădarea – atitudinea față de ele s-a schimbat de-a lungul istoriei umane. Cu toate acestea, în societate existau mituri care erau folosite pentru a explica anumite acțiuni și evenimente. Există mituri și în psihologie.

Mitul 1. Dacă suntem atrași de altcineva, atunci avem un partener nepotrivit.

Este firesc să reacționăm la alte persoane: atât timp cât suntem vii, reacționăm, simțim emoții. Întâlnind o persoană atractivă, este firesc să observăm atractivitatea ei: abilitatea de a observa vorbește despre propria noastră s*xualitate.

Apoi urmează să facem o alegere: ce facem cu ceea ce simțim? Menținem exclusivitatea relației deja existente, inclusiv cu prețul respingerii noilor oportunități s*xuale? Sau încercăm să intrăm într-o relație nouă, apoi în următoarea și așa mai departe, fără sfârșit și atunci niciuna dintre ele nu va mai fi specială, ci ordinară? Această decizie depinde doar de noi, nu de partenerul constant.

Mitul 2. Infidelitatea – înseamnă că în cuplu există probleme.

Nu întotdeauna e cazul. Multe trădări sunt comise neintenționat și nu sunt legate de relația din interiorul cuplului existent. Se întâmplă pur și simplu, atunci când coincid mai multe condiții: apare atracția și în același timp, circumstanțele adecvate.

Mitul 3. Partenerii înșală doar dacă nu obțin în căsătorie ceea ce au nevoie.

De exemplu, partenerul va înșela dacă are nevoie de altă calitate și cantitate a relațiilor s*xuale. Dar nu este dificil de observat că nevoia de s*x este diferită de nevoia de aer, hrană, apă și somn. S*xul nu este ceva fără de care omul nu poate supraviețui.

Mitul 4: ”Este doar prietenie”

Dacă avem un prieten sau o prietenă de s*x opus, cu el sau cu ea putem avea o relație emoțională mai puternică decât cu partenerul.

Astfel de relații pot fi percepute de către soți ca trădare, uneori chiar mai dureroasă decât s*xul. În special – dacă acest prieten are o relație de prietenie doar cu unul dintre cei doi. De aceea, prietenii fiecărui soț ar trebui să fie prietenoși cu mariajul: acesta este un indicator bun al unei relații de căsătorie.

Mitul 5. ”Este doar s*x”

85% dintre femei și 55% dintre bărbații care aveau relații extraconjugale simțeau afecțiune pentru parteneri, în ciuda afirmației că “este doar s*x”. De fapt, foarte puțini oameni pot separa s*xul de atașament. Oricine înșeală își ascunde acțiunile și sentimentele.

Mitul 6: Dacă ignorezi trădarea ea va ”trece de la sine”. 

“Nu acorda atenție, se va potoli, se va rezolva de la sine” – astfel de sfaturi ne oferă uneori “femeile înțelepte”. Trădarea poate fi diferită: emoțională, s*xuală, emoțional-s*xuală. Dar în oricare dintre aceste trei cazuri, relația extraconjugală întotdeauna este o amenințare pentru cuplu, o scurgere de energie din ea. În plus, trădarea face ca partenerii să-și ascundă acțiunile și sentimentele. Și acest secret se transformă într-un zid care separă treptat partenerii unul de celălalt.

Cuplul poate părea fericit pentru un observator din afară. Însă “femeia înțeleaptă”, care știe despre trădarea soțului ei și nu acordă atenție, simte o durere sufletească despre care tace – iar această tăcere o separă de soțul ei.