Studiu: Oamenii care repetă aceste cuvinte, suferă de depresie…

Conform unui raport al Forumului Economic Mondial, mai mult de 250 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de această boală. Depresia clinică este o boală gravă, din cauza căreia omul se simte aproape tot timpul trist și epuizat, nu prezintă interes pentru nimic, suferă de insomnie, își pierde apetitul.

Un nou studiu publicat în revista Clinical Psychological Science dezvăluie o modalitate care ne poate ajuta să recunoaștem potențiala depresie la omul apropiat: trebuie să acordăm atenție cuvintelor pe care le utilizează în discursul său zi cu zi.

Cercetătorii au analizat textele pe 63 de forumuri online cu peste 64.000 de participanți și au descoperit că persoanele care suferă de depresie folosesc adesea expresiile absolute: “nimic”, “niciodată”, “fiecare”, toți”. Ei privesc lumea alb-negru și acest lucru se reflectă în modul lor de a vorbi. Pe alte 19 forumuri de control (de exemplu, Mumsnet și StudentRoom) acolo unde se discută despre anxietate și depresie, vocabularul absolut este de două ori mai mare. Chiar și pe forumurile celor care simt că au depășit depresia, cuvintele menționate sunt mult mai multe decât pe alte site-uri.

Nu este surprinzător faptul că persoanele care suferă de depresie folosesc multe adjective negative cum ar fi: ”singur”, “trist”, “nefericit”. De asemenea, folosesc mai multe pronume personale: “Eu”, “Mie”, “Singur”, ceea ce probabil reflectă cât de singuri se simt pe lume.

Astfel de studii sunt deosebit de valoroase pentru părinții adolescenților, care, după cum știți, nu prea vorbesc despre bunăstarea lor emoțională.

Opinia psihologului:

Nu întotdeauna aceste cuvinte indică depresia. Despre depresie poate vorbi altceva: omul nu vrea nimic. Chiar și ceea ce înainte îi aducea bucurie, acum nu-l mai interesează sau îi provoacă emoții minime – în loc de țipete de bucurie, doar un zâmbet slab și imediat se retrage în sine. În acest caz, cei apropiați ar trebui să-i fie alături în această stare depresivă, să-i împărtășească tristețea, să-l scape de singurătate, pentru că ea  – este cauza principală a depresiei.