Spune ”nu”! 6 Cereri pe care ar trebui să le refuzi chiar și unui prieten

Cuvântul “nu” este destul de ușor de pronunțat, însă mulți oameni îl rostesc cu greu în situația în care refuzul pare a fi singura soluție corectă. S-ar putea să existe multe motive, însă rezultatul este același – în urma violenței permanente asupra ta se dezvoltă stresul cronic.

Suntem convinși că există cereri care ar trebui respinse chiar și unui prieten.

”Dă-mi un împrumut”

Un prieten apropiat îți cere un împrumut, iar tu deja ți-ai planificat bugetul. În acest caz, abilitatea de a spune ”nu” este o componentă a încrederii în sine, deoarece, acceptând ceea ce nu poți face, îi dai o speranță. Este mult mai bine să refuzi ferm, explicându-i calm motivul deciziei tale.

”Să facem o afacere comună.”

Să presupunem că prietenul tău îți propune un proiect de afaceri care de la bun început crezi că va eșua. În plus, înțelegi că relațiile financiare și parteneriale vă pot distruge prietenia. Nu refuza imediat – ia o pauză de reflecție, pentru că argumentele trebuie să fie de “fier”.

“Ajută-mă, nu pot să fac asta singur.”

Există o categorie de oameni care au mereu nevoie de ajutor, chiar și în cele mai banale probleme. Treptat, numărul solicitărilor devine amenințător, îți strică planurile și duce la supraîncărcare, stres și ca rezultat – la dușmănie și conflicte.

”Mă simt ca acasă”

Imaginează-ți că prietenul tău și familia sa vin fără avertisment ori de câte ori își doresc să înoate în piscina ta. În aceste cazuri, trebuie să-ți schimbi planurile, să arăți că ești o gazdă ospitalieră, în timp ce oaspeții neinvitați îți mănâncă prânzul, pășesc cu picioarele ude prin casă, se distrează și nici nu-ți spun “mulțumesc”. Dacă îți vei ascunde de fiecare dată iritarea, prietenia se va încheia cu o ceartă mare.

“Nu am bani cash, îți voi transfera mai târziu. ”

Colegul tău nu-și ia niciodată bani atunci când mergeți într-un bar după o zi de muncă. Dintr-o întâmplare asta devine o tradiție, care te înfurie și te supără. Chiar dacă îți place filantropia, în acest caz trebuie să-i explici politicos și delicat că nu intenționezi să-ți scoți portofelul de fiecare dată, dacă nu este o necesitate vitală.

”Încearcă, ți-e teamă?”

În compania prietenilor ți se propune să încerci ceva care cu siguranță este inacceptabil – droguri, o formă neobișnuită de divertisment, tot ceea ce nu-ți provoacă interes și dorință. Un refuz ferm fără explicații, repetarea acestui răspuns într-o formă scurtă, nu-i va da ocazia să se îndoiască de hotărârea ta.

“Nimeni nu ne va prinde, nu-ți face griji, e sigur”.

Dacă cererea celui mai apropiat prieten este legată de încălcarea legii sau poate provoca rău cuiva, nu folosi niciodată scuze pentru a “vedea” sau “mă voi gândi” – ia decizia imediat.