6 fapte despre relațiile sănătoase pe care merită să le cunoști

Atunci când ne gândim cum ar trebui să fie relațiile ideale, de cele mai multe ori ne imaginăm un set de stereotipuri care nu au nimic de-a face cu realitatea.

Experții identifică câteva semne importante ale relațiilor sănătoase, pe care merită să le cunoască fiecare.

1. Relațiile sănătoase – nu sunt întotdeauna un echilibru.

Cuplurile nu se sprijină întotdeauna în mod egal: acest raport nu va fi de 50 la 50, ci 90 la 10. Să presupunem că soția are multe sarcini la serviciu și se reține la birou în fiecare zi. În acest caz, soțul preia toate treburile casnice și are grijă de copii. Luna viitoare mama soțului este diagnosticată cu cancer, el are nevoie de sprijin emoțional și ajutor. Deci, soția se implică în acest proces. Cel mai important lucru este ca ambii parteneri să se sprijine reciproc în momentele dificile și să țină minte că acest raport nu este pentru totdeauna.

2. În astfel de relații, de asemenea, se întâmplă conflicte

Fiecare partener are convingerile, dorințele, gândurile și nevoile sale și, prin urmare, conflictele în comunicare sunt inevitabile. În opinia psihoterapeutului Clinton Power, într-un cuplu sănătos, partenerii întotdeauna discută ceea ce s-a întâmplat, pentru că în timp conflictul nerezolvat se agravează, iar soții vor simți regret și amărăciune.

3. Soții sunt fideli jurămintelor de nuntă

Cei care și-au scris singuri jurămintele de nuntă deja au rețeta perfectă pentru căsătorie. Aceste promisiuni sunt mult mai bune decât sfaturile pe care proaspeții însurăței le primesc de la rude. Aceste jurăminte le reamintesc să fie împreună la bine și la greu și că întotdeauna trebuie să rămâi un partener iubitor.

Multe promisiuni sunt dificil de respectat: de exemplu, de a vedea mereu numai părțile bune ale partenerului. Într-un cuplu sănătos, chiar dacă unul dintre soți trece prin perioade dificile, celălalt îl va sprijini – astfel se creează relațiile puternice.

4. Partenerul întotdeauna este o prioritate

Într-un astfel de cuplu cei doi sunt capabili să stabilească prioritățile, iar partenerul întotdeauna va fi mai important decât alte persoane și evenimente.

De exemplu, soția vrea să iasă cu prietenii, iar soțul vrea să stea acasă. În acest caz, ea amână întâlnirea și petrece timpul cu el. Dacă partenerul îți mărturisește că în ultimul timp nu simte o legătură cu tine, anulează-ți toate planurile pentru a fi cu el.

5. Chiar și relațiile sănătoase te pot răni

De exemplu, unul dintre parteneri face un comentariul ironic, iar celălalt se apără. Țipetele în acest caz sunt un mod de auto-apărare. De cele mai multe ori motivul poate fi că partenerul în copilărie a fost insultat de unul dintre părinți, iar acum este sensibil la tonul și expresia feței interlocutorului, precum și la observațiile evaluative.

6. Partenerii se protejează reciproc

Într-o relație sănătoasă, soții nu numai că se protejează reciproc de experiența dureroasă, ci și au grijă de ei înșiși. Nu se vor răni niciodată, nici în public, nici în spatele ușilor închise.

Dacă relația voastră este într-adevăr sănătoasă, atunci nu vei lua niciodată partea celui care îți atacă partenerul, ci, dimpotrivă, te vei grăbi să-ți protejezi iubitul. Iar dacă situația ți se pare suspectă, discută cu partenerul tău despre asta, dar nu în fața tuturor.