9 lucruri pe care oamenii inteligenți nu le fac niciodată…

Ne fascinează oameni care, în orice situație, reușesc să-și păstreze calmul, echilibrul sufletesc și autocontrolul. Noi o numim înțelepciune și sperăm că într-o zi vom deveni la fel. Se pare că totul depinde de capacitatea de a evita anumite modele de comportament care ne împiedică să fim fericiți și să avansăm.

1. Oamenii inteligenți din punct de vedere emoțional nu permit nimănui să-i indispună. 

Dacă stima de sine și starea ta de spirit depind de modul în care arăți pe fundalul altora, înseamnă că fericirea nu-ți aparține. Când oamenii inteligenți se bucură de succesul lor, ei nu permit opiniilor și meritelor altora să le umbrească această bucurie.

Nu contează ce gândesc sau fac alții. Acest lucru nu ar trebui să-ți afecteze opinia despre tine. Tot ce cred alții despre tine în acest moment, este o opinie subiectivă și nu reflectă starea reală a lucrurilor.

2. Ei nu uită

Acești oameni iartă cu ușurință supărările, dar nu uită de ele. Iertarea înseamnă să eliberezi o situație neplăcută și să te miști mai departe. Dar nu înseamnă că omului i se oferă a doua șansă.

3. Ei își gestionează emoțiile

Oamenii inteligenți știu cât de important este să ai grijă de tine, pentru că mâine va fi o nouă zi și o nouă luptă. Într-o situație de conflict, pierdem de multe ori controlul asupra emoțiilor noastre și ne implicăm într-o luptă în care în mod evident suntem condamnați la eșec. Cei care știu să-și înțeleagă și să-și gestioneze emoțiile sunt capabili să evalueze lupta în care merită să se implice.

4. Ei nu caută idealul

Oamenii maturi din punct de vedere emoțional nu urmăresc idealul, ei știu că acesta nu există. Căutând perfecțiunea absolută, întotdeauna vei fi dezamăgit. Oamenii inteligenți se bucură de ceea ce au obținut.

5. Nu trăiesc în trecut.

Înfrângerea este rezultatul riscului și a încercărilor de a realiza ceva dificil. Oamenii inteligenți știu că succesul depinde în mare măsură de capacitatea de a pierde și de a merge mai departe. Însă acest lucru nu este posibil dacă ne agățăm de vechile greșeli. Când trăiești în trecut, acesta devine prezentul tău și te privează de viitor.

6. Nu se concentrează pe probleme.

Starea noastră emoțională depinde direct de ceea ce gândim. Când te concentrezi pe problemele curente, te scufunzi în emoții negative și într-o stare de stres. Oamenii inteligenți emoțional știu că nu trebuie să se gândească la probleme, ci la modul în care acestea pot fi rezolvate.

7. Evită oamenii care se plâng.

Oamenii care se plâng tot timpul au nevoie de cineva care să-i asculte și să-i compătimească. O modalitate bună de a opri fluxul plângerilor ar fi să-l întrebi cum are de gând să se descurce cu problemele sale. El, fie va tăcea, pentru că nu le va rezolva în niciun fel, fie va încerca în sfârșit să gândească rațional.

8. Nu acumulează răul

Emoțiile negative pe care le trăim atunci când ne înfuriem sunt o reacție la stres. Când suntem amenințați de pericol, un astfel de comportament este necesar pentru supraviețuire. Însă când totul rămâne în urmă, supărarea doar ne face rău. În timp, chiar ne poate afecta sănătatea. A acumula răul înseamnă a fi într-o stare de stres constant, iar oamenii inteligenți încearcă să-l evite cu toată puterea.

9. Nu sunt de acord cu ceea ce nu doresc cu adevărat.

Pentru mulți dintre noi, cuvântul “nu” este destul de dificil de spus. Refuzând să-ți asumi noi angajamente, îți oferi ocazia să le îndeplinești pe cele existente.

Desigur, această listă nu este completă. Dar dacă reușiți să învățați să evitați aceste modele distructive de comportament, vă veți face o mare favoare.