7 motive pentru care la 56 de ani mă simt mai bine decât la 50.

Fiecare dintre noi se teme de bătrânețe. Primul fir de păr gri și ridurile provoacă panică. Barbara Hanna Grafferman, scriitoare și jurnalistă, ne arată prin propriul exemplu că noi suntem cei care alegem cum să îmbătrânim.

”La 56 de ani mă simt mai bine decât la 50. Mai jos sunt principalele diferențe. Toate sunt uimitoare – pentru că la 50 de ani nu mi-aș fi imaginat că mi se va întâmpla asta.”

1. Am început să am grijă de sănătate 

După 50 de ani am început să am grijă de sănătatea mea așa cum nu am mai făcut-o. Sportul și alimentația corectă sunt părți integrante ale vieții mele. Acum am 54 kg – mai puțin decât la 50 de ani. Port haine cu o mărime mai mică. Exercițiile fizice mă protejează de osteoporoză. În plus, am mai multă energie. Am forțe pentru tot ceea ce vreau și trebuie să fac, pe măsură ce îmbătrânesc.

2. Mi-am găsit stilul

La 50 de ani, părul meu arăta groaznic. Când am decis să-mi schimb radical viața, restabilirea părului a fost unul dintre punctele programului. Acum, părul meu este mult mai sănătos. La 50 de ani mi-au apărut riduri noi pe care voiam să le ascund. Acum nu mai fac asta. Pentru machiaj am nevoie doar de 5 minute. Am început să port haine simple clasice. Nu m-am simțit niciodată atât de confortabil în corpul meu.

3. Mi-am acceptat vârsta

Când am împlinit 50 de ani, eram confuză. Mass-media practic m-a convins să renunț și să ”dispar”. Dar nu am renunțat. În schimb, m-am schimbat. “Acceptă-ți vârsta” – este noul meu slogan. Misiunea mea este să ajut alți oameni în vârstă să facă același lucru. Sunt mândră că am 56 de ani. Voi fi mândră și recunoscătoare pentru anii trăiți la orice vârstă.

4. Am devenit mai curajoasă

Mi-era teamă de ceea ce mă așteaptă după cincizeci, pentru că nu-mi controlam viața. De îndată ce am preluat controlul în mâinile mele, am scăpat de frici. Nu putem împiedica procesul de îmbătrânire, însă putem alege cum se va întâmpla asta. Putem deveni invizibili, trăind cu frica de viitor. Sau putem întâlni fiecare zi cu bucurie. Ne putem controla sănătatea și putem avea grijă de noi, la fel cum avem grijă de alții. Alegerea mea este să-mi accept vârsta și viața, să mă pregătesc pentru ceea ce urmează. La 56 de ani sunt mai curajoasă decât la 50 de ani.

5. Am devenit generația intermediară.

Când am împlinit 50 de ani, mama și soacra mea erau independente și relativ sănătoase. În acest an, ambele au fost diagnosticate cu boala Alzheimer. Acum 6 ani trăiau independent, iar astăzi au nevoie de îngrijire constantă. Familia mea mică încearcă să țină pasul cu boala, dar nu este ușor. Oficial am devenit generația intermediară care are grijă simultan și de copii, și de părinți. Anxietatea aici nu mă ajută. Doar planificarea, acțiunea și curajul.

6. Mi-am construit din nou cariera. 

Timp de câteva decenii am lucrat în domeniul organizării conferințelor internaționale. Mai târziu, mi-am luat câțiva ani de concediu pentru a mă dedica pe deplin copiilor. Eram gata să mă întorc la muncă, dar îmi era teamă. Știam că revenirea la vechile activități – era o alegere greșită. După reevaluarea și transformarea personală, am înțeles că vocația mea este să scriu, să lupt pentru îmbătrânirea pozitivă. Aceasta a devenit noua mea carieră.

7. La 56 ani, am scris o carte, am participat la toate emisiunile matinale și am colaborat cu cele mai cunoscute și respectate mass-media din țară. Acceptarea de sine, recunoașterea vârstei și a vieții fără frică mi-au permis să încep un nou capitol. La cincizeci de ani eram pierdută, confuză și speriată, nu știam ce să fac. La 56, sunt pregătită pentru orice.

Există și alte motive, de exemplu, că am nevoie de ochelari în fiecare cameră. Treptat mă mișc spre 60 de ani și asta îmi provoacă emoții. Voi fi oare sănătoasă? Voi avea destui bani pentru o viață bună? Voi fi la fel de optimistă când voi împlini 60 de ani? Nu întotdeauna este ușor să rămâi curajoasă după 50, dar acesta este una dintre principalele arme din arsenalul nostru.

Autor: Barbara Hannah Grafferman (The Best of Everything After 50: The Experts’ Guide to Style, Health, Money, and More, 2010).