Iată ce este DEMENȚA și cu ce este confundată adesea.

Cuvântul “demență“(dementia) – este de origine latină. ”De” înseamnă “de la” și “mentia”, “minte, inteligență”. Astfel, demența – este o stare de separare de propria minte sau ruperea de viața anterioară.

Demența în toate manifestările ei (reducerea capacităților cognitive, comportamentul, starea psihologică etc.) – este un simptom, la fel ca tusea sau febra (simptomele gripei).

Demența deseori este confundată cu boala Alzheimer. Cea din urmă este o boală, în timp ce diferite manifestări ale demenței – sunt doar simptome, consecințe, cauzate fie de boala Alzheimer, cea mai răspândită cauză a demenței, fie de altă boală sau tulburare, de exemplu, intoxicația. Dacă, după examinare, medicul vă anunță că: “Aveți demență”, următoarea întrebare ar trebui să fie: “Ce a cauzat-o?”.

În plus, trebuie să distingem demența de delir. Deși se caracterizează prin simptome similare, cauzele lor sunt diferite.

Demența, de obicei este caracterizată ca fiind o scădere ireversibilă a funcțiilor cognitive cu pierderi de memorie pe termen scurt, cauzate de leziuni cerebrale organice, de cele mai multe ori ca urmare a bolii Alzheimer.

Delirul, însă – este o stare caracterizată prin afectarea funcțiilor cognitive, tulburarea conștiinței și dezorientarea, care sunt reversibile, dacă se elimină cauzele. Simptomele delirului se dezvoltă rapid și nu îndelungat, așa cum este în cazul demenței.

Persoana care suferă de demență poate avea următoarele simptome:

– stare de confuzie;

– dezorientare în spațiu;

– reacții motorice (mișcări repetitive);

– pierderea abilității de concentrare și asimilare a informațiilor;

– anxietate;

– frică;

– paranoia.

Aproape fiecare pacient cu demență are o pierdere progresivă a memoriei pe termen scurt. De asemenea, este caracteristic mersul îngreunat, pierderea echilibrului, încălcarea funcțiilor vizual-spațiale.

Adesea demența afectează în mod negativ autocontrolul și capacitatea de a gândi rațional, în urma cărora pacientul începe să acționeze ciudat și neobișnuit. Dificultăți pot apărea și când trebuie să ia decizii. Nu de puține ori suferă autodisciplina și capacitatea de a efectua mai multe sarcini în același timp; Mulți oameni cu demență își abandonează activitățile obișnuite, dacă în jur există stimuli externi care le distrage atenția.