6 Sfaturi confirmate științific, care te vor ajuta să comunici mai ușor cu oamenii.

Cum comunici mai ușor cu oamenii, cum îi faci să te placă? Este mult mai ușor decât îți imaginezi. Iată câteva sfaturi confirmate științific.

1. Permite interlocutorului să vorbească despre sine

Potrivit cercetătorilor, discuțiile despre noi înșine, generează în creier același sentiment de plăcere precum alimentele sau banii.

“Descoperirea de sine este foarte folositoare”, spune neurologul Diane Tamir de la Harvard. Potrivit ei, de dragul conversațiilor despre ei înșiși, oamenii sunt gata să renunțe chiar și la bani.”

2. Adresează-i întrebări sugestive

Dacă vei utiliza întrebările sugestive pentru a ajuta oamenii să-și conștientizeze greșelile și să ajungă singuri la decizia corectă, ei nu se vor simți amenințați și vor deveni mai deschiși.

3. Cere-i interlocutorului un sfat

Cel mai recent studiu a arătat că solicitarea unui sfat este o strategie surprinzător de eficientă pentru a capta atenția, atunci când nu ai autoritate în fața interlocutorului.

Solicitarea unui sfat are un efect pozitiv asupra cooperării și schimbului de informații, transformând negocierile potențial controversate într-un acord reciproc avantajos. Aceste studii demonstrează că, în domeniile producției, serviciilor financiare, asigurărilor și produselor farmaceutice, solicitarea unui sfat este cea mai eficientă modalitate de a-i influența pe cei puternici, pe șefi și pe subalterni.

4. Tehnica “celor două întrebări”

Întreabă oamenii ceva care le provoacă emoții pozitive. Și numai după aceea îi poți întreba despre alte aspecte ale vieții. Această metodă se bazează pe studiul psihologului, câștigătorul Premiului Nobel, Daniel Kahneman.

Răspunsul pozitiv la prima întrebare va ajuta interlocutorul să simtă mai multe emoții pozitive despre viață în general, atunci când îi vei adresa următoarea întrebare.

5. Repetă ultimele trei cuvinte.

Cum poți face oamenii să te asculte? Expertul Leil Lowndes recomandă repetarea simplă.

Din cartea “Cum comunici cu oamenii: 92 sfaturi mici pentru o comunicare reușită”: repetă ultimele două sau trei cuvinte ale interlocutorului pe un ton binevoitor, ușor îndoielnic. Astfel îi arăți că îl asculți, ești interesat și permiți continuarea povestii. Acest tip de comportament este surprinzător de eficient. Mai ales în cadrul negocierilor.

6. Bârfește, dar nu de rău.

Studiile arată că modul în care vorbești despre ceilalți, afectează modul în care te tratează oamenii. Laudă oamenii și ei cu siguranță își vor aminti de tine ca fiind o persoană pozitivă. Critică-i și vei fi asociat cu acele trăsături negative, care nu-ți plac.

Din cartea “59 de secunde care îți vor schimba viața”: “Când bârfești un om, ascultătorii subconștient te asociază cu trăsăturile despre care vorbești. În final, toate îți vor fi atribuite. De aceea, vorbește de bine și vei fi văzut ca un om frumos. Și invers – dacă vorbești permanent despre defectele altora, oamenii subconștient vor proiecta aceste trăsături negative asupra ta “.