Iată cum scapi de Obiceiul de a Trăi în Negativism.

Atunci când omul repetă aceleași acțiuni sau gânduri – el își dezvoltă un model obișnuit de comportament. Adică, fiind mult timp în starea de negativism, mai târziu își formează obiceiul de a se concentra numai pe negativism. Și credințele dezvoltate că “viața este un rahat”, “ne-am născut să suferim” care conduc astfel de oameni nu-i lasă să vadă binele și să se bucure de viața lor.

De ce dezvoltăm în noi acest model obișnuit de comportament?

Subconștientul nostru, care în esență este un program ce există în rețeaua neuronală a creierului, automatizează rapid toate acțiunile noastre, transformându-le în obiceiuri.

De ce o face?

Pentru că atunci când repetăm acțiunile, să nu ne pierdem energia de fiecare dată când ne gândim ce și cum să facem. Dar sunt automatizate nu numai lucrurile utile (de exemplu, conducerea automobilului), ci și comportamentul nostru repetitiv. Astfel apare obiceiul de a vedea numai răul, a fi trist sau a trăi în singurătate.

Să ieși din această stare este destul de dificil. Pentru a face acest lucru trebuie să urmărești ceea ce ți se întâmplă, să observi în tine aceste atacuri de negativism. Și cu un efort voluntar să-ți schimbi starea într-una pozitivă. De îndată ce observi în tine o stare de tristețe, repetă imediat afirmațiile: ”Lumea este frumoasă, sunt frumoasă, viața este minunată, sunt bine, sunt fericit” etc. În câteva minute, starea ta de spirit se va îmbunătăți.

În astfel de situații te ajută și umorul. Vei zâmbi și tristețea va dispărea.
Nu este ușor – să încetezi să fii un biorobot, să renunți la programele comportamentale inutile înglobate în tine. Dar dacă îți dai seama că acționezi ca un robot ce execută un program inutil, atunci îți poți schimba comportamentul. O dată, de două ori, de cinci, de zece ori îți schimbi nemulțumirea în zâmbet și astfel îți dezvolți un nou obicei – să fii pozitiv, să zâmbești mai des.

Poți utiliza și un instrument suplimentar. De exemplu, poți ține un jurnal în care vei înregistra cel puțin 10 bucurii pe care le-ai experimentat în timpul zilei. Atunci subconștientul tău îți va arăta ce trebuie să scrii seara în jurnal. Aceste bucurii pot fi diferite. Ai văzut un nor frumos, ai întâlnit un prieten și ați comunicat. Ai urmărit un film bun – te simți fericit. Ai mâncat ceva delicios – bucurie (dar nu abuza de această bucurie!). Scrie în acest jurnal câteva luni și vei vedea câte motive de bucurie există în viața ta. Astfel, treptat, vei înlocui obiceiul de a te concentra pe negativism în pozitivism. Și atunci viața ta va fi un pic mai frumoasă.