Citește-ți interlocutorul: iată ce poți afla despre el după modul în care vorbește.

Persoanele moderne acordă o atenție deosebită imaginii vizuale pentru a le arăta altora statutul lor social, caracterul, gusturile. Dar, de obicei, această “fațadă” este doar o deghizare care ascunde adevărata lume interioară.

Doar vorbirea ne ajută să înțelegem ce reprezintă cu adevărat un om sau altul. Cuvintele sunt cele care reflectă cel mai bine esența și dezvăluie caracteristicile individuale ale omului. Este suficient să-l asculți, fără a-l întrerupe, pentru a trage concluzii clare.

”Eu”

Oamenii egocentrici se fac cunoscuți cu orice ocazie, întrucât nu-și imaginează o lume care nu se rotește în jurul lor. Atunci când vorbesc, ei încearcă să-și scoată în evidență “Eu-l”, chiar dacă rolul lor a fost nesemnificativ în acea situație.

De obicei, persoanele narcisiste sunt respinse de toți și pentru a-și compensa acest neajuns, intră în contact arătându-și superioritatea în timpul unei conversații.

Cuvintele iraționale

Oamenii care vor să dea greutate propriilor cuvinte, pot folosi tot felul de termeni și expresii care nu se potrivesc conversației. Cei mai mulți dintre ei nu înțeleg sensul acestor cuvinte, iar asta se vede clar. Însă dorința de a părea extrem de educați depășește teama de a fi ridicoli.

Porecle umilitoare

Persoanele nesigure, cu stima de sine scăzută tind să se afirme umilindu-i pe alții. Și mulți dintre ei își accentuează autoritatea cu tot felul de cuvinte arogante.

”De fapt”

Persoanele care folosesc adesea cuvântul “de fapt” vor să-și arate cunoștințele și stima de sine înaltă. Prin asta, ei demonstrează că știu mai bine decât ceilalți cum se întâmplă lucrurile cu adevărat.

Vocea tare

Oamenii care vorbesc cu voce tare, fie încearcă să atragă atenția asupra lor într-o anumită situație, fie încearcă să-și compenseze neajunsurile (statura mică, corpul slab) etc. Uneori interlocutorul ridică vocea pentru a-și arăta superioritatea și lipsa dorinței de a asculta opinia cuiva.

Discursul rapid

De cele mai multe ori, discursul rapid este caracteristic persoanelor foarte active, care iau decizii instantaneu și nu sunt prea atente. Acești oameni își exprimă opiniile și trag concluzii fără să se gândească dacă ele sunt pripite sau nu. Uneori, discursul rapid servește pentru a atrage atenția, omul vrea să-și arate importanța, educația etc.

Desigur, trebuie de înțeles că omul nu poate fi judecat numai după discurs. Trebuie să-i observi gesturile, expresiile faciale, tonul vocii pentru a-ți face o imagine completă. În cele din urmă sarcasmul, umorul și starea de spirit bună nu au fost anulate.