Dacă ești o persoană înțeleaptă, atunci posezi aceste 5 abilități.

Fiecare om înțelept trebuie să descopere în sine câteva calități deosebite care îl vor scoate în evidență din mulțime. Astăzi vă spunem despre 5 abilități pe care nu le posedă toți oamenii. Verificați pe care le aveți deja și pe care trebuie să vi le dezvoltați.

1. Un om înțelept tace dacă nu i se cere sfatul.

Sfătuitorii “înțelepți” adesea provoacă iritare. Asta se întâmplă pentru că oamenilor nu le place să fie corectați.

Un soț, un prieten sau un părinte înțelept întotdeauna vorbește la nivelul interlocutorului. El știe că pentru fiecare sfat există timpul potrivit și că trebuie respectată opinia și dreptul persoanei de a lua propriile decizii. Sfaturile înțelepte și recomandările vor fi utile numai atunci când sunt spuse la timp și persoanei care are nevoie de ele.

2. Un om înțelept rezistă influenței mulțimii și opiniei publice

Cât de mult depinzi de opinia celor din jur? Cât de des iei decizii împotriva principiilor tale doar pentru că majoritatea prietenilor tăi fac asta?

Să mergi cu toți – este cel mai simplu și ușor mod de a trăi. Dar, în același timp, îți pierzi individualitatea, viața. Începe prin a-ți apăra obiectivele și dorințele, stabilește limite personale. Pentru păstrarea propriul ”eu” vei avea nevoie de voință și putere spirituală. Dezvoltarea acestei abilități îți va permite să devii o persoană fericită și liberă care trăiește în armonie cu sine, nu cu mulțimea.

3. Un om înțelept își asumă responsabilitatea pentru viața sa.

Cu cât mai mult îi învinovățești pe alții de problemele și eșecurile tale, cu atât mai mult cazi în capcana propriei minciuni. În acest caz, viața ta nu-ți aparține, ea aparține celorlalți. Nu o poți controla, pentru că nimic nu depinde de tine. Atât timp cât te afli în această iluzie, nu poți schimba nimic.

Schimbă-ți atitudinea. De acum încolo, numai tu ești responsabil pentru viața ta și numai cuvintele, faptele și acțiunile tale vor duce la un rezultat sau altul. Orice ți se întâmplă în viață este rezultatul deciziei pe care ai luat-o. Acum viața ta ți se supune numai ție!

4. Un om înțelept știe să asculte 

În timpul unei conversației, nu trebuie să întrerupi interlocutorul, să dai din cap la întâmplare și cu siguranță nu trebuie să te distragi pe altceva. A asculta – înseamnă să fii atent la subiectul conversației, să o susții cu un comentariu util, să menții contactul vizual, să pui întrebări la subiect.

Este dificil, dar dobândirea acestei abilități va face relațiile tale cu oamenii mai sinceră și mai cordială.

5. Un om înțelept rezistă tentațiilor de moment.

Să trăiești fără dorințe este plictisitor, dar să devii ostaticul propriilor dorințe este periculos, așa că avem nevoie de un mijloc de aur. Dorințele momentane, a căror împlinire nu ne aduc multă bucurie sau folos, ar trebui ținute sub control. Ele sunt capabile să ne distragă atenția de la scopul final, să ne creeze probleme inutile. Fumatul, pofta de alcool de asemenea, pot fi atribuite la aceste dorințe.

Antrenează-ți voința și păstrează-ți spiritul calm. Controlează-ți gândurile și dezvoltă o abordare conștientă față de viață. Atunci vei sta în fruntea dorințelor tale și vei putea evita ispitele.