Oare ești o persoană egoistă dacă îi ajuți pe alții? Explicația psihologului te va surprinde!

Încă din copilărie suntem învățați să oferim ajutorul, să renunțăm la locuri în transportul public, să împărțim bomboanele cu prietenii etc. Multora le-au rămas aceste norme de comportament ale omului generos, binevoitor și sincer.

În lumea modernă de o popularitate deosebită se bucură caritatea – în rândul celor bogați. S-ar părea că egoismul aici nu-și are locul. Acești oameni își dau fondurile proprii altor persoane. Cu toate acestea, nu este totul atât de simplu.

Ce este egoismul?

Egoismul este trăsătura morală care pune mai presus de orice interesele personale, în dauna și interesele personale ale celorlalți – ne spune Wikipedia.

Atunci când auzim cuvântul “egoist” ne imaginăm un om rău, meschin care nu ajută pe nimeni și trăiește numai pentru propria plăcere. Care este asemănarea cu altruiștii probabil, vă întrebați voi? Dacă priviți un pic mai profund lucrurile veți găsi unele caracteristici asemănătoare.

De ce oamenii îi ajută pe ceilalți?

Probabil fiecare va avea răspunsul său la această întrebare. “Mama m-a învățat așa / În Biblie scrie / Așa este acceptat la noi”.

Însă răspunsul corect la această întrebare este – “Îmi place și vreau să fac asta.”

Da, ajutorul le este de folos oamenilor. Dar, înainte de toate, persoana care oferă ajutorul își satisface nevoia de a-i ajuta pe alții. Dacă nu ar avea o astfel de nevoie, ar fi făcut asta? Aici putem să-i privim și pe bogații filantropi, care se gândesc mai întâi la bunăstarea pe care o vor primi în urma campaniei de caritate și apoi la alte persoane.

De ce se întâmplă acest lucru?

Cea mai importantă valoare pentru om este – el însuși. Cel care stă în oglindă. Nimic altceva. Mai întâi să se ajute pe sine, apoi pe alții.

De fapt, acest principiu se aplică oriunde. Vrei să mănânci> mânânci. Este logic. Dar să nu credeți că dacă cineva îi ajută pe alții, atunci nu o face pentru sine. Probabil el nici nu bănuiește asta, dar acesta este adevărul vieții.

Astfel, omul prin natura sa este egoist și e inutil să negăm acest fapt. În ciuda dorinței sincere de a-i ajuta pe alții, uităm că această dorință este în interiorul nostru și ne ajutăm mai întâi pe noi să o eliminăm, prin realizarea ei.