Dezordinea – este un generator de stres. Descoperă 8 Strategii de luptă împotriva dezordinii!

Recunoaște că ți se schimbă starea de spirit, atunci când în casă este dezordine? Este de înțeles: nu poți găsi nimic, nu ai suficient spațiu, îți cade totul din mâini și vrei să fugi pe altă planetă. Dezordinea îți provoacă nervozitate și îți perturbează pacea interioară, dar acest lucru poate fi rezolvat ușor.

”O casă sau un loc de muncă dezordonat ne provoacă anxietate, neputință și oboseală “, explică psihologul Sherry Borg Carter. Cu toate acestea, mulți oameni nici nu bănuiesc că aceasta este cea mai puternică sursă de stres “.

De ce dezordinea ne provoacă stres și anxietate? Carter consideră că există 8 factori de bază:

1. Dezordinea ne face să ne simțim distruși, pentru că suntem expuși la numeroși stimuli minori, ceea ce face ca simțurile noastre să funcționeze asupra normei.

2. Haosul ne distrage atenția și nu ne putem concentra pe lucrurile importante.

3. Printre mizerie este dificil să te relaxezi atât fizic, cât și emoțional.

4. Creierul primește în mod constant semnale că munca nu se va termina niciodată.

5. Suntem chinuiți de gândul cum să curățăm această mizerie.

6. Din cauza dezordinii, ne simțim vinovați, mai ales dacă pe neașteptate vine cineva la noi în vizită.

7. Dezordinea ne împiedică să fim productivi și creativi.

8. Haosul ne irită, pentru că avem nevoie de mai mult timp pentru a găsi lucrurile necesare.

STRATEGII PENTRU A LUPTA CU DEZORDINEA

1. În cazul în care casa este plină de gunoi, nu fă ordine sigură, cere ajutorul întregii familii. Poți distribui sarcinile, încredințându-i fiecăruia câte ceva.

2. Protejează-ți spațiul de “invazia” dezordinii, stabilește o dată și pentru totdeauna locul obiectelor pe care le utilizezi cel mai des. Astfel îți va fi mult mai ușor să găsești lucrurile de care ai nevoie. Încearcă să păstrezi cât mai puține obiecte la vedere, pentru că ele creează senzația de haos.

3. Scapă de lucrurile inutile și cele care nu-ți mai aduc plăcere. Le poți dărui celor nevoiași sau aruncă-le. Astfel ele nu se vor mai acumula în casa ta. Ceea ce utilizezi rar păstrează în cutii (de exemplu, într-un garaj), astfel vei face loc pentru obiectele de care ai nevoie mai des.

4. Pune imediat la loc ceea ce ai folosit. Atunci în casa ta nu va mai fi haos.

5. Poți crea un dosar pentru documentele care necesită atenție. Masa ta de lucru va fi mai curată, iar ție îți va fi mai ușor să lucrezi cu aceste documente.

6. Urmărește ca în jurul tău să nu se adune grămezi de hârtie. Fă ordine în ziare, reviste, broșuri, scrisori și aruncă-le pe cele inutile.

7. După lucru, întotdeauna fă ordine pe masă. Asta te va ajuta să simți plăcere și întotdeauna este plăcut să te întorci acolo unde domnește ordinea.

8. În cele din urmă, nu uita de plăcere. Când faci curat nu uita să pornești muzica preferată: datorită acesteia, munca va fi mai cu spor și timpul va zbura mai repede.