Potrivit datelor științifice, bunicii care petrec timpul cu nepoții trăiesc mai mult

Cei mai mulți dintre noi au amintiri frumoase despre copilăria petrecută în compania bunicilor. Ei erau mereu alături de noi pentru a ne împărtăși înțelepciunea, a ne îmbrățișa, a ne săruta. Este plăcut să realizăm faptul că timpul petrecut cu nepoții, le aduce și bunicilor beneficii.

Un studiu realizat de oamenii de știință germani ne-a stârnit interesul și suntem încântați să vă împărtășim rezultatele.

Potrivit acestui studiu, riscul de deces la bunicii care au grijă de nepoții lor este cu 37% mai mic decât la cei care nu sunt împovărați cu astfel de îndatoriri.

Oamenii de știință au studiat datele privind starea de sănătate a mai mult de 500 de persoane în etate care au participat la studiu. Participanții au fost intervievați și verificați la fiecare 2 ani între 1990 și 2009.

Rezultatele au arătat că aproximativ 50% dintre participanții care au avut grijă de nepoții lor erau în viață la 10 ani de la primul test. În timp ce 50% dintre bătrânii care nu au avut grijă de nimeni au decedat după 5 ani de la începerea studiului.

”Acest studiu arată relația dintre grija pentru cineva și speranța de viață a persoanelor în etate. Dar de ce se întâmplă acest lucru, putem doar ghici. – spune unul dintre oamenii de știință Dr. David Call. Probabil că motivul se ascunde în trecutul nostru, când “ajutorul pentru îngrijirea copiilor era esențială pentru supraviețuirea rasei umane”.

De fapt, nepoții de asemenea obțin beneficii din petrecerea timpului cu rudele în vârstă. Studiile efectuate de Universitatea Oxford arată că bunicii joacă un rol important în bunăstarea nepoților. Mai mult decât atât, copiii ai căror bunici au fost implicați activ în educația lor, aveau mai puține probleme emoționale și comportamentale.

Se pare că timpul petrecut împreună este la fel de benefic, atât pentru nepoți, cât și pentru bunici. Cu toate acestea, trebuie de remarcat faptul că inițiativa de a avea grijă trebuie să vină de la ei, în caz contrar, asta îi va enerva.

Ce credeți despre acest studiu? Vă amintiți cât de minunat ați petrecut timpul  în compania bunicilor?