Nu-ți răni copilul! Nu-i spune niciodată aceste 5 fraze ofensatoare!

Mulți părinți știu că aceste cuvinte nu trebuie spuse și cu toate acestea, în crizele de furie ele se strecoară din vocabular. Chiar dacă adulții nu consideră că e ceva serios, dauna deja este provocată.

Este foarte important să alegi cuvintele corecte atunci când comunici cu el, astfel încât să nu provoci daune pentru psihicul său. Aceste 5 fraze nu i le poți spune copilului tău:

1.”Nimeni nu te întreabă!”

Astfel, adulții încearcă să-i ”închidă” gura copilului. Această atitudine influențează puternic dezvoltarea personalității. Din păcate, nu toți părinții își evaluează consecințele propriilor cuvinte. Copilul va crește lipsit de emoții,  fără planuri pentru viitor. El se va retrage în lumea sa, unde este înțeles. Ajută copilul să-și exprime sentimentele și gândurile. Tratează serios tot ceea ce ți se pare a fi neînsemnat. În viitor, asta îl va ajuta să se integreze mai ușor în societate.

2. “Aici nimic nu este al tău”

Este fraza cea mai jignitoare. Ea poate construi ziduri uriașe între părinți și copii. Această expresie descrie dependența copilului de familie. Dacă mama și tata doresc să-l învețe atitudinea corectă față de bani, atunci alegerea este greșită. Și însăși sensul frazei nu este perceput corect.

Când îi cumpărați ceva, trebuie să înțelegeți că acest obiect acum îi aparține, aceasta este proprietatea copilului.

3. ”Nu-ți datorăm nimic”

Apariția copilului în viața vostră automat vă face datori. Părinții imediat au anumite responsabilități față de copil. Grija față de copil este o datorie părintească la nivel de stat.

Dacă priviți în Codul Familiei, puteți vedea o listă mare de drepturi și obligații față de copii. Părinții ar trebui să aibă grijă atât de dezvoltarea fizică, cât și mentală a copilului. Dacă nu sunteți pregătiți să-i oferiți hrană, casă, iubire și grijă, atunci gândiți-vă dacă merită să nașteți copii.

4. ”Tata va veni, și…”

În familii, adesea rolul părintelui rău îl are tata. De obicei, această imagine este creată de mama. Se întâmplă pentru că influența asupra copilului se încheie și ea are nevoie de o nouă metodă de intimidare a copilului. Adesea, tații nu doresc să-și pedepsească sau să-și certe copilul. Însă din cauza imaginii create (a “tatălui rău”) ea este ferm absorbită în conștiința copilului. Ca urmare, tații și copiii nu pot găsi un limbaj comun și se evită.

Prezența bărbatului în procesul educației este foarte importantă. Lipsa legăturii puternice cu tata îi poate forma copilului o stimă de sine scăzută, el nu va avea ambiții și planuri de viată. Problemele cu timpul vor crește.

5.”Toți copii sunt buni, dar tu…”

Dacă vrei să-ți rănești foarte mult copilul, spune-i această frază. Îți poți imagina ce simte el atunci când își dă seama că părinții nu-l plac? Potrivit adulților, alți copii sunt mai deștepți, mai ascultători. Dar cine a spus că vecinul are un copil-îngeraș? Este clar modul în care copilul va reacționa – el va crește în sine o mulțime de complexe.