Simplu și Eficient: Iată cum menții ordinea în casă prin metoda KonMari

Marie Kondo, este o japoneză de 30 de ani, autoarea unei cărți în care descrie metoda sa revoluționară de a face ordine – metoda ConMari. Folosind această metodă, îți vei putea face ordine nu numai în casă, ci și în viață.

Potrivit ei, există 2 tipuri de curățenie: zilnică și specială. Pentru a scăpa de dezordinea din casă, mai întâi trebuie să-ți schimbi gândirea și să încetezi să aduni lucrurile inutile care doar ocupă spațiu în casă.

Înainte de a începe curățenia, întreabă-te ce motivație te conduce. Mulți vor răspunde – pentru a elibera spațiul în casă. Indiferent de răspunsul tău, în cele din urmă vei înțelege că tot ce îți dorești este – să simți fericirea după ce ai făcut ordinea.

Totul în lume este interconectat și gunoiul în casă înseamnă gunoi în minte. Dacă vrei să-ți schimbi viața, începe prin restaurarea ordinii în spațiul fizic. Numai prin eliminarea lucrurilor de care nu ai nevoie, începi să înțelegi ce ai nevoie cu adevărat.

Dezordinea este ca o barieră între noi și problemele pe care le evităm. După ce scăpăm de lucrurile inutile, vom fi capabili să ne confruntăm cu problemele noastre față în față și să le rezolvăm.

Cum faci ordine corect?

Pentru început aruncă lucrurile inutile, iar celelalte pune-le în locurile lor. Dacă nu faci asta, casa ta va rămâne în continuare plină de obiecte inutile pe care nu le folosești. Orice obiect posedă o conexiune informațională, materială sau emoțională care nu-ți permite să scapi de el.

Întrucât în casă există multe lucruri, ar trebui să începi să le sortezi pe categorii și este mai bine să începi cu hainele. Pentru început separă-le în două grămezi:

1. Îmbrăcămintea care îți aduce bucurie și te face mai atractivă, precum și hainele confortabile care ți se potrivesc.

2. Restul. Această îmbrăcăminte fie o arunci, fie o vinzi sau o oferi celor nevoiași.

Imaginează-ți o casă în care există numai lucruri care îți aduc bucurie. Aceasta va fi casa ta după ordine.

Cum păstrezi documentele?

Pentru a stoca toate documentele este mai bine să utilizezi trei dosare:

1. Documente urgente. Acest dosar ar trebui să fie întotdeauna gol, pentru că teoretic îndeplinești imediat aproape toate sarcinile sau le transferi în celelalte două.

2. Documente temporare. Acestea pot fi facturi de care poți scăpa după o anumită perioadă de timp.

3. Documente pe care le păstrezi pentru totdeauna.

În plus, toate garanțiile trebuie păstrate într-un dosar, astfel încât să fie mereu la îndemână.