7 fenomene psihologice pe care probabil le-ai simțit, dar nu știi ce reprezintă

Explicații simple ale unor lucruri complexe.

1. Sindromul vibrațiilor fantomă: senzația că telefonul mobil vibrează sau sună când de fapt, nu face asta. 89% dintre oameni au experimentat acest sindrom.

Studiile arată că acest sindrom apare din cauza dependenței excesive de telefon. Se presupune că cortexul cerebral confundă sau interpretează greșit datele senzoriale, cum ar fi contracțiile musculare, presiunea și alți stimuli și pune totul pe seama apelului telefonic.

2. Limita evenimentului: fenomenul în care uităm de ce am intrat în cameră.

S-a constatat că creierul uman divizează evenimentele și le conectează cu anumite medii în care au avut loc. Atunci când omul se mișcă dintr-o cameră în alta, creierul funcționează ca un fișier care extrage toate informațiile despre camera curentă și evenimentele care au avut loc în ea. Atunci când omul se duce în altă cameră, atenția se schimbă spre noua cameră. Și atunci îi este dificil să-și amintească ce trebuia să facă aici.

Acest fenomen poate fi depășit pronunțând cu voce tare sarcina, deplasându-te dintr-o cameră în alta.

3. Efectul reflectorului: fenomenul în care omul crede că este privit, observat și apreciat de alții.

Efectul apare datorită faptului că omul este prea timid cu privire la ceea ce cred alții despre el. Cel mai probabil, el suferă de “prejudecată egocentrică”, în care supraestimează importanța opiniilor altor persoane.

Pentru a depăși acest efect, omul își poate concentra atenția asupra altora, nu asupra sa.

4. Melodia obsesivă: un fenomen în care piesa muzicală se repetă constant în minte.

Melodia obsesivă, de obicei, este provocată de o experiență sau de amintiri involuntare. Potrivit unui studiu realizat de James Kallaris, 98% dintre oameni experimentează această senzație, iar femeile o simt mai des și mai îndelungat decât bărbații.

5. Explozii de amintiri: un fenomen în care bătrânii tind să-și amintească evenimentele care au avut loc de la 16 la 25 de ani.

Cercetătorii au reușit să descopere că oamenii tind să-și amintească evenimentele din adolescența lor. Aceste amintiri sunt subiective și ușor de reținut, pentru că sunt speciale.

6. Efectul Dunning-Kruger: un termen care explică de ce oamenii ignoranți tind să se laude cu încrederea lor, chiar dacă nu au dreptate, iar oamenii înțelepți se îndoiesc adesea de cunoștințele lor.

Termenul “efectul Dunning-Kruger” a fost inventat în 1999 de către psihologii David Dunning și Justin Krueger. Este un fenomen în care oamenii incompetenți nu-și pot recunoaște incompetența, ci se simt încrezători. Se mai numește adesea și “excelență iluzorie” atunci când oamenii tind să-și supraestimeze calitățile bune în comparație cu ceilalți.

7. Sindromul Impostorului: un fenomen în care omul își pune la îndoială realizările și se confruntă cu teama de a fi expus ca un “escroc”.

Sindromul impostorul – este un sentiment omniprezent al lipsei de încredere. Oamenii se îndoiesc de realizările lor și au un sentiment de înșelăciune. Numeroase studii arată că acest simptom se întâlnește tot mai frecvent în rândul femeilor de succes, dar afectează și bărbații. În ciuda numeroaselor premii, omul nu are o recunoaștere interioară a realizărilor sale.

Pentru a depăși acest sindrom, trebuie să te bucuri de ceea ce iubești și să nu-ți faci griji pentru cum vor percepe alții succesul tău.