Iată de ce RUȘINEA este cea mai distructivă emoție.

Rușinea – este o emoție pur umană, condiționată social. La animale rușinea lipsește.

Pe ce se bazează rușinea?

Rușinea – ca emoție, se bazează pe teama de apreciere. Această emoție pune interesele externe mai presus decât cele interne. Ea adesea ne obligă să suprimăm nevoile noastre personale, în favoarea ideilor de grup despre ceea ce este frumos, bun sau acceptabil, pentru a păstra apartenența la acest grup.

Rușinea s-a format ca un instrument pentru a obține un loc în ierarhia grupului. Această emoție controlează omul să fie confortabil pentru membrii săi. Rușinea ne protejează de respingere, ne ajută să fuzionăm cu grupul, să nu ieșim în evidență pentru a nu provoca dezgust și condamnare și a nu fi expulzați. Indirect, rușinea este îndreptată să controleze reputația bună: să fii cunoscut ca un om “drăguț” pentru a-ți crește statutul “agățându-te” de cei puternici.

Acest lucru era valabil, atunci când prin expulzarea din grup sau pierderea legăturilor cu membrii săi importanți, erai amenințat să mori în izolare. De aceea, acest reflex se formează  atât de ușor la copiii mici atunci când părinții îi condamnă – pentru că ei fără părinți nu vor supraviețui.

Rușinea este cea mai distructivă emoție. Este un tip de teamă. Acea teamă care creează auto-agresiune.

Auto-agresiunea este o activitate îndreptată să te rănească în mod deliberat sau inconștient, prin interdicția de a te manifesta. Rușinea distruge sistemul nominal, suprimă interesul de a te manifesta în lume. În plus, suprimarea poate avea loc în toate sferele: fiziologică, emoțională, intelectuală și creativă.

Ce trebuie să faci pentru a reduce sau a elimina presiunea acestei emoții?

Rușinea se tratează studiind mecanismele de funcționare sănătoasă a naturii fizice și emoționale. Adică, studierea modului în care acționează în noi forțele și reflexele naturale: sentimentele, emoțiile, mișcările, tonul vocii, temperamentul, dorințele și desigur, fiziologia noastră.

Omul este un sistem deschis. În el, precum și în orice alt sistem viu, ceva vine în mod continuu și ceva se elimină în mod constant.

Studiind, cum se nasc și de ce acționează în corp forțele navigaționale și de protecție a naturii fizice și emoționale, ce motive și mecanisme activează corpul să acționeze, peristaltismul, exprimarea reacției emoționale de respingere a ceea ce este sau nu util pentru corp, ne putem convinge de înțelepciunea lui și astfel putem accepta raționalitatea propriilor manifestări naturale.