Aceste 5 Semne te vor ajuta să recunoști Bărbatul Narcisist

Chiar și cei mai buni și grijulii oameni se pot comporta uneori egoist, dar cum să înțelegi că alături de tine este un narcisist adevărat? Melanie Tonia Evans, expert în domeniul violenței narcisiste, autorul multor cărți despre reabilitarea psihologică, ne spune despre cele 5 semne pe care nu ar trebui să le treci vederea:

1.Instabilitatea emoțională

Bărbații cu tulburare de personalitate narcisistă sunt extrem de sensibili la tot ceea ce spune despre ei. Ei nu tolerează criticile, reacționează dureros și agresiv la orice lucru neînsemnat, care, așa cum cred ei reprezintă o amenințare directă pentru stima lor de sine. În ciuda aparențelor externe, narcisistul este nesigur, de aceea își permite să fie gelos, să te acuze de trădare și să-ți atribuie relații inexistente.

Narcisistul adoră să fie în centrul atenției, iar dacă cineva îndrăznește să-i fure faima, va avea probleme serioase. El va părăsi sfidător “scena”, îi va distruge cuiva dispoziția și îl va învinovăți de toate păcatele lumii.

2. Sentimentul de superioritate

Dacă ai primit în viața ta un narcisist, vei observa rapid că nevoile lui sunt întotdeauna pe primul loc. Prin comportamentul său el îți spune ”am acest drept”. Oamenii cu tulburare narcisistă se consideră superiori și deseori vorbesc despre asta direct.

Pentru propriul beneficiu, un astfel de bărbat nu va ezita să-ți încalce granițele personale, dar nu este ușor să-i înțelegi adevăratele intenții. Discursuri pline de farmec, grijă prefăcută – narcisistul va arunca praf în ochii victimei, doar ca ea să nu-i observe adevărata esență. Narcisistului nu-i pasă de aspectele morale, el are un scop și merge spre el. Uneori călcând în picioare tot ce îi iese în cale.

3. Certuri fără niciun motiv

Una dintre cele mai sigure modalități de a identifica bărbații cu tulburare de personalitate narcisistă – este de a observa modul în care se ceartă. Mecanismele lor de apărare variază de la manipulări subtile viclene, până la un comportament suspicios de sincer.

Narcisiștii au tendința să transforme tot ce ai spus, ei te pot devaloriza și de multe ori te fac să te îndoiești de propria adecvare. Dacă în timpul unei discuții vei auzi fraze precum: “Ești supărată pentru că nu am spus ceea ce voiai să auzi” și “Ești singura cu care am probleme “- atunci ai în fața ta un manipulator. Scopul lui – este să te facă să te simți vinovată și confuză.

4. Minciuna patologică

În relația cu un narcisist minciuna se manifestă foarte devreme, întrucât este o parte indispensabilă a personalității lui. El se laudă cu realizările și meritele inventate din anii precedenți, spune povesti și, de asemenea, se plânge pe toți cei care l-au tratat rău. Adesea, aceste povești se dovedesc a fi ficțiuni.

Mai mult decât atât, oamenii cu tulburare de personalitate narcisistă cred în minciunile lor și asta adaugă convingere lucrurilor pe care le spun. Ei chiar pot plânge teatral, pentru că toate mijloacele sunt bune pentru a atrage atenția victimei.

5. Tu ești vinovată de toate

Unul dintre aspectele cele mai distructive ale violenței narcisiste este tactica de proiecție. Mai simplu – tu ești întotdeauna vinovată. Proiecția este cea mai puternică variantă a violenței psihologice.

Ei te vor învinui de toate păcatele lor, te vor numi nerușinată și fără scrupule, iar când vei încerca să obiectezi – te vor numi și dezechilibrată. Tu ești cea care ar trebui să fii recunoscătoare că te suportă așa cum ești.  Bărbatul narcisist își învinuiește partenera pentru toate problemele lui. Cuvintele și acțiunile tale, vor fi adesea privite ca o insultă personală, ca o dorință de a-i face rău lui sau relației.

Ce trebuie să faci dacă bărbatul este narcisist?

“Sfatul meu pentru toate femeile care s-au confruntat cu manifestările personalității narcisiste, ar fi: să fugă!” –  spune Melanie Tonya Evans: “Dacă te adâncești într-o relație toxică, îți va fi mult mai greu să te eliberezi, precum și să treci peste această experiență traumatică. Amintește-ți că te ai doar pe tine, iubește-te și nu permite nimănui să te rănească.”