Întrebări pe care nu merită să i le adresezi copilului în fiecare zi. Iată cu ce le poți înlocui…

Cea mai frecventă întrebare a părinților, atunci când își iau copilul de la grădiniță este: “Cum a mâncat astăzi?”

Întrebarea, de multe ori este adresată cu anxietate în voce, în prezența copilului, care în acest moment trebuie să se simtă vinovat sau mândru, în funcție de faptul dacă a mâncat astăzi supa, terciul sau chiftelele…

În aceste cazuri aș vrea să le răspund părinților cu citatele cunoscutului Dr. Komarovsky: “Copilul știe mai bine când și cât trebuie să mănânce” și “Singurul medicament care, în 100% dintre cazuri rezolvă problema apetitului selectiv – este sentimentul de foame”.

Nu-l întrebați: “Ce ai mâncat astăzi?“. Întrebați-l: “Ce a fost astăzi cel mai interesant?”

De asemenea, vă recomand să renunțați la întrebarea frecventă: “Nimeni nu te-a jignit astăzi?” Această întrebare deja conține un mesaj că mediul grădiniței este ostil și el trebuie să aștepte că în orice moment poate fi ofensat. Copilul se îngrădește, își concentrează atenția asupra acțiunilor “ofensive” ale colegilor săi, chiar poate provoca alți copii prin comportamentul său, astfel încât aceștia să-l “ofenseze” pentru ca seara să aibă ceva de-i spus mamei. Mai bine întrebați-l: “Cu cine te-ai jucat astăzi?”

O altă întrebare de top adresată elevului: “Ce note ai obținut astăzi?” Răspunsul așteptat – enumerarea notelor de 10, 9, 8 sau 2. Este trist dacă aici dialogul se va încheia. O abordare formală. Pe lângă note, copilul obține experiență, emoții, impresii, zâmbete, vânătăi și lovituri … Întrebați-l mai bine: “Ce ai învățat? Ce ai descoperit nou? Care a fost cel mai interesant lucru? Care a fost cel mai dificil?”

Și întrebarea mea preferată:“Dacă ai avea ocazia să trăiești ziua din nou, ce ai schimba?” Astfel, nu doar obții mai multe informații despre copil, dar, de asemenea, îl înveți să-și analizeze greșelile, să-și vadă rezultatele.

Un alt exemplu al unei întrebări frecvente care cred că trebuie evitată: “Ce succese ai?” Această întrebare inofensivă pe mine personal mă irita foarte mult în copilărie. Pentru că nu poți avea succes în fiecare zi, iar întrebarea năștea sentimentului că trebuie să obțin succes în fiecare zi. Astfel mi s-a format convingerea interioară că poți împărtăși numai succesul. Acum înțeleg că poți și trebuie să împărtășești nu numai realizările, dar și dificultățile, dezamăgirile.