Unii oameni sunt dependenți de scandaluri. Iată de ce le provoacă și ce găsesc în ele.

Scandalul – este un drog foarte puternic și nu poți scăpa atât de ușor de această dependență.

În procesul scandalurilor se întâmplă o izbucnire a adrenalinei și emoțiilor violente. În același timp, psihicul uman poate ajunge la limita capacităților sale și, dacă cearta nu încetează, atunci una dintre părțile aflate în conflict (uneori ambele), poate cădea într-o isterie incontrolabilă.

Isteria – este un proces spectaculos și dramatic, în care oamenii pot ajunge la o stare de “extaz negativ”. Și scandalurile, și isteriile se încheie uneori cu împăcare și catharsis, iar în relațiile de familie și de iubire – cu amor violent. În relațiile obișnuite, oamenii, nu întotdeauna pot ajunge la astfel de pasiuni exagerate. Și atunci viața obișnuită li se pare monotonă, de aceea apare ispita de a se certa pentru ceva.

Un alt motiv al iubirii pentru scandaluri este faptul că în procesul certurilor și isteriilor se întâmplă eliberarea tensiunii nervoase de care oamenii nu reușesc să scape în alt mod. Scandalul duce la o creștere excesivă a tensiunii mentale, iar apoi la o descărcare rapidă.

Scandalurile de asemenea, sunt alimentate în mod constant de entuziasmul special de a învinge în bătălia verbală. 

Ce se întâmplă dacă cel care inițiază scandalul nu găsește un adversar demn?

În relațiile scandaloase, se poate crea o “atmosferă de reciprocitate”, atunci când ambele părți obțin plăcere ascunsă din ciocnirile lor violente și emoționale. Însă, în unele cazuri situația poate fi asimetrică. Una dintre părți în timpul conflictului poate obține catharsis și liniște, iar pentru cealaltă, astfel de scandaluri se transformă într-o tortură. Această situație o duce la epuizare nervoasă și reacții psihosomatice.

În cazul în care „victima scandalurilor“ caută modalități de a evita certurile și de a găsi strategii de „evitare a conflictelor“, celălalt participant al relației, care este „dependent de scandaluri”, poate avea un „sevraj psihologic“ specific. Ca rezultat, el începe să caute noi motive pentru supărări. Dacă acestea nu există, el își va insulta partenerul în speranța că acesta va înceta să joace rolul omului bun, nu va fi atât de “ipocrit” și își va manifesta adevărata esență. În consecință, el va căuta modalități de încetare a conflictelor, iar partenerul său, dimpotrivă, va fi inventiv pentru a provoca scandalurile.

Există situații paradoxale atunci când persoana ”dependentă de scandal”, negăsind reciprocitate cu cel cu care trăiește, își înșeală partenerul nu pentru a găsi iubire și s*x, ci pentru a avea cu cine se certa.