Memorează rapid informațiile ținând cont de aceste 7 SFATURI ale psihologilor!

Capacitatea de a învăța și, prin urmare, de a memora informațiile, este probabil una dintre cele mai importante abilități ale omului. Din păcate, acele metode de memorare pe care le-am învățat la școală – nu funcționează.

În cartea “Make It Stick: The Science Of Successful Learning”, scrisă de profesorii de psihologie de la Universitatea Washington din St. Louis puteți găsi sfaturi utile despre cum să memorați rapid informațiile. Mai jos găsiți câteva dintre ele:

1. Învățați să căutați în memorie ceea ce aveți nevoie.

Atunci când încercați să vă amintiți ceva, literalmente căutați informația, treceți prin toate opțiunile. Astfel vă amintiți ideea în sine și nu o informație exactă pe care ați învățat-o pe dinafară. Acest lucru este util, pentru că astfel încep să funcționeze conexiunile neuronale, iar ele sunt legate direct de ideea de care aveți nevoie.

2. Faceți legătura dintre ideile noi și cele pe care le cunoașteți deja. 

Atunci când încercați să transmiteți informația cu ”propriile cuvinte” – voi o prelucrați. “Dacă veți putea explica ideea nouă, folosind cunoștințele pe care le aveți deja, cu atât mai bine veți memora informația nouă și veți crea conexiuni cu ajutorul cărora o veți putea reproduce mai târziu”, spun autorii cărții.

De exemplu, în fizică este ușor de înțeles procesul schimbului de căldură, dacă vă imaginați o ceașcă de cafea care vă încălzește mâinile – vă transmite căldura.

3. Studiați diferite materii. 

Când lucrați cu diferite probleme în același timp, alternați. Dacă vreți să înțelegeți esența obiectului, veți avea mai mult succes, dacă veți lua în considerare diferite cazuri. Pentru că atunci când vă veți afla unu-la-unu cu problema, va trebui mai întâi să determinați ce fel de problemă este aceasta și apoi să căutați modalitățile ei de rezolvare.

4. Căutați răspunsuri independent

“Când începeți ceva necunoscut și rezolvați în mod independent toate problemele apărute, memorați mai rapid metoda de soluționare, decât în cazul în care cineva vă arată cum să faceți acest lucru.” – spun autorii.

5. Evaluați ceea ce se întâmplă

Dacă vă distrageți pe puțin timp pentru a evalua ceea ce se întâmplă la întâlnire (sau într-un proiect) – analizați și evaluați ceea ce se întâmplă. Este util să vă puneți câteva întrebări: Ce s-a făcut cu succes? Ce ar putea fi îmbunătățit? Despre ce spune acest lucru? Cercetătorii de la Harvard Business School consideră că așa-numita “scriere reflectivă” (o scurtă analiză a ceea ce se întâmplă) este o metodă foarte eficientă. Doar 15 minute la sfârșitul zilei pentru o scurtă analiză a momentelor importante, au sporit eficiența muncii în unele grupuri cu 23%.

6. Folosește trucuri pentru memorare

Sunt situațiile în care utilizați un verset pentru memorare. De exemplu, poeziile din copilărie cu ajutorul cărora ați memorat mai ușor culorile curcubeului. Și chiar dacă trebuie să memorați altceva, nu esența subiectului, creați asociații importante care vă ajută să vă amintiți informațiile necesare.

7. Asigurați-vă că ați înțeles totul corect.

Atunci când înțelegeți că nu știați ceva, primiți o recenzie foarte importantă. Este momentul în care scăpați de iluzii și încercați să vedeți totul într-o lumină mai reală. Acest lucru este important, deoarece noi toți suferim de “distorsiuni cognitive”: adesea credem că am înțeles ceva, însă în realitate nu este așa. De aceea, e mai bine să ascultați comentariile cunoscuților pentru a înțelege mai bine situația.