Scapă de stres cu ajutorul acestor 9 metode simple și eficiente!

Eficacitatea acestor metode este confirmată științific.

1. Respiră profund

Inspirațiile și expirațiile profunde – reprezintă o modalitate rapidă de reducere a stresului. Conform cercetărilor, respirația corectă normalizează presiunea și relaxează corpul. Este important să te gândești la subiecte abstracte. Dacă în minte continui să rezolvi o problemă stresantă, această metodă va fi ineficientă.

2. Râzi cât mai mult

Nu te învinui că vizionezi videoclipuri amuzante pe YouTube. În acest caz nu procrastinezi, ci te lupți cu tensiunea psihică. Râsul reduce nivelul hormonilor de stres – cortizolul și adrenalina.

Oamenii de știință au reușit sa dovedească faptul că sentimentul anticipat de bucurie oferă același efect. Adică, pentru a-ți îmbunătăți starea de spirit și a te relaxa, este suficient să afli despre lansarea filmului preferat, iar vizionarea lui va permite consolidarea rezultatului.

3. Întocmește o listă de sarcini și șterge din ea tot ce e de prisos

Un plan de acțiune clar îți va permite să clasifici sarcinile urgente și cele mai puțin urgente. Având o listă de treburi în mâinile tale, îți va fi mai ușor să te concentrezi, să evaluezi clar cât timp îți va lua realizarea lor și cât timp îți rămâne pentru relaxare.

Cerințele excesive față de sine – sunt una dintre cele mai răspândite cauze ale stresului. Prin urmare, alungă perfecționismul, permite-ți să fii imperfect și relaxat.

4. Renunță la alcool

O porție de alcool pe care o bei pentru a te relaxa, de fapt te aruncă într-un cerc vicios. Conform cercetărilor, stresul acut ne provoacă să consumăm mai mult alcool, iar acesta la rândul lui crește nivelul de stres.

5. Fă sport

Nu este necesar să te pregătești de maraton. Pentru a face față stresului, se potrivește orice exercițiu care îți este plăcut să-l faci, inclusiv plimbările regulate la aer. Activitatea stimulează producția de endorfine – hormonul fericirii, de aceea depășim mai ușor greutățile vieții.

6. Mănâncă ciocolată

Oamenii de știință au realizat un experiment, în cadrul căruia studenții au consumat zilnic 40 g de ciocolată neagră sau cu lapte. Grupul de control a rămas fără acest deliciu. După 14 zile, a fost observată o scădere a stresului la studenții care au mâncat ciocolată. În același timp, ciocolata a fost mai eficientă în cazul femeilor decât a bărbaților.

7. Ține evidența banilor.

Potrivit Asociației Americane de Psihologie, problemele financiare afectează nivelul de stres al locuitorilor din SUA. Evident, din cauza banilor, stresul nu apare numai în rândul americanilor.

Pentru a fi mai puțin nervos, ține evidența banilor, planificându-ți toate cheltuielile.

8. Citește cărți.

Cercetătorii de la Universitatea din Sussex au demonstrat că șase minute de lectură sunt suficiente pentru a reduce stresul cu 68%. Potrivit oamenilor de știință, mintea umană se concentrează pe răsturnările de situații din lumea literară, în timp ce tensiunea din mușchi, inclusiv din inimă, se reduce. Pentru un efect maxim, merită să citiți literatură bună, nu chat-uri pe Internet.

9. Dormi suficient

Somnul – este unul dintre cele mai eficiente metode de a înlătura stresul. Potrivit studiului, nivelul de anxietate este mult mai mic la persoanele care dorm în medie 8 ore pe zi. Cei care dorm mai puțin de 7 ore se plâng de sănătate precară, letargie și incapacitatea de a se concentra.