Cum să devii un tată bun? Ține cont de aceste 10 SFATURI!

Există foarte multe articole despre cum să fii o mamă bună, dar foarte puține despre cum să devii un tată bun. Tatăl este pentru copil o figură foarte importantă și din fericire, astăzi crește numărul bărbaților care văd paternitatea ca o zonă importantă de autorealizare. Ce trebuie să faci ca acest lucru să fie într-adevăr bun pentru copil?

1.Pentru început, fii prezent în viața lui

Copii necesită multe lucruri: timp, bani, energie, atenție, distracții etc. Doi părinți se descurcă mai bine cu asta, decât unul. Puteți face totul în mod egal sau puteți discuta despre repartizarea obligațiilor, dar să facă doar un părinte totul, nu numai că nu e corect, dar și neproductiv pentru copil.

Chiar dacă nu sunteți împreună și trăiți separat, există multe oportunități de a împărți responsabilitățile părintești.

2. Discutați

Studiile psihologice arată că părinții și copii comunică foarte puțin. Spune-i copilului cum a fost ziua ta. Întreabă-l ce a învățat. Discutați despre o carte pe care ați citit-o sau un film pe care l-ați vizionat, poate jocul în care se joacă sau altceva. Încearcă să-i răspunzi cu sinceritate la întrebări și dacă nu cunoști răspunsurile, căutați-le împreună, astfel încât copilul să învețe să caute și să analizeze informațiile.

3. Respectă-i interesele

Uneori părinții cred că micuțul lor este ocupat cu ceva inutil, dar ar fi putut face ceva util. Încearcă să înțelegi ce îl pasionează. De sărbători dăruiește-i ceea ce te roagă, nu ceea ce îți pare că este potrivit pentru vârsta, s*xul, viața viitoare sau altceva.

Desigur, acest lucru nu înseamnă că trebuie să faci tot ce îți cere copilul, uneori este imposibil, dar întotdeauna îi poți explica de ce nu. Și expresia “așa am spus” nu este o explicație.

4. Respectă-i sentimentele

Atunci când copilul este mic, părinții îl ajută să-și exprime sentimentele. Iar când deja este capabil să se exprime singur, este foarte important să-l crezi.  Să-l crezi că el știe ce se întâmplă în interiorul lui.

Nu toți oamenii își înțeleg bine trăirile, dar și mai prost fac asta oamenii din afară. Și atunci când cei mai apropiați îți spun că nu simți corect sau că emoțiile tale nu sunt importante – e foarte dureros.

5. Construiți granițe

Copilul are nevoie de o structură. Pe de o parte, el are deja propriile dorințe, dar pe de altă parte – nu știe încă cum să evalueze consecințele acțiunilor sale, el nu știe cum să planifice strategic. Prin urmare, este important să negociezi, să-i auzi nevoile, dar în același timp să stabilești reguli clare pe baza acestor conversații.

6. Laudă-ți copilul

Spune-i că este bun, cât de mult îl iubești, cât de bine a făcut ceva. Și chiar dacă mai este ceva de corectat, laudă-l pentru ceea a făcut bine, iar apoi arată-i ce poate îmbunătăți. Convingerea interioară “Sunt bun” îi va aduce mult mai multe beneficii în viitor, decât scrisul caligrafic sau coafura aranjată perfect.

7. Jucați-vă

Copiii au nevoie de basme, fantezii, abilitatea de a încerca pe sine diferite roluri. În joc, puteți vorbi despre dificultățile psihologice care sunt dificil de exprimat de la persoana întâi, îi poți transmite gânduri importante într-un format plăcut pentru copil, puteți dezvolta abilități creative. În joc, copiii descoperă lumea. Deseori și adulții.

8. Ajută-l să construiți un contact corporal. 

Pentru bebeluși acestea sunt îmbrățișările, masajul. Adolescenții pot refuza atingerile, respectați-le limitele. Dar puteți face altceva împreună: plimbați-vă, faceți exerciții, ajută-l să-și găsească activitatea fizică preferată, să exploreze diferite gusturi și mirosuri. Nu forța niciodată copilul să mănânce.

9. Manifestă grijă

Nu-ți fie teamă că dacă vei apărea în public cu un sling sau dacă vei aduce masa de prânz la școală, vei fi considerat insuficient de curajos. Nimic nu este mai natural decât să ai grijă de copiii tăi. Cu ei construiești relații pentru tot restul vieții tale și nu cu niște trecători cărora le pare amuzant acest lucru. Tatăl nu-și poate alăpta copilul, dar în toate celelalte manifestări ale iubirii nu este limitat și nu cedează mamei. Nu lăsa stereotipurile să-ți ia acest drept.

10. Susține-l

Întotdeauna. În special în conflictele cu profesorii și alte autorități, cu colegii de clasă, cu alți adulți. Crede în copilul tău, întrebă-l ce s-a întâmplat. Fii de partea lui. Dacă este necesar, transferă-l în altă școală. Tu ești persoana care ar trebui să fie un sprijin pentru copil, o insulă de siguranță unde se va poate întoarce oricând și în orice condiții.

Dezvoltă-te. Avansează.

Recunoaște-ți greșeli. Citește literatură. Adresează-te experților. Tot ce nu vindecăm în noi, le transmitem copiilor. Dacă vei promova un lucru și vei face altul, copilul va învăța ceea ce faci. Dezvoltă-te și fii pentru copil un exemplu, aceasta este cea mai bună educație.