4 NEADEVĂRURI pe care le poate spune o mamă-tiran copilului său

În cultura noastră, o mamă se consideră “normală” atât timp cât nu-i provoacă răni fizice copilului. Mamele neiubitoare nu sunt responsabile pentru cuvintele lor atât timp cât copilul este hrănit, îmbrăcat și are un acoperiș deasupra capului. Însă chiar și orfelinatele oferă aceste lucruri, nu-i așa?

Ignorăm daunele emoționale cauzate prin cuvinte umilitoare, care fac copilul să se simtă inadecvat, fără valoare, neiubit. Agresiunea verbală schimbă literalmente structura creierului în curs de dezvoltare.

Am făcut o listă cu așa-numitele “adevăruri” (unele dintre ele mi le amintesc din copilăria mea) și răul pe care îl provoacă psihicului copilului.

1.Iubirea trebuie meritată. 

Fetele care nu au fost iubite în copilărie de mame descriu strategiile pe care le-au folosit pentru a ”smulge” dragostea – ele trebuiau să aducă acasă note bune, să facă treburi casnice suplimentare, să nu-și dezamăgească mama – dar niciodată nu era suficient. Și din asta au învățat o lecție amară, ce este de fapt iubirea și cum să o primească: ea poate fi obținută cu ajutorul unei formule magice pe care nicidecum nu au reușit să o descopere, dragostea nu se oferă pur și simplu, mereu le lipsește ceva, ele nu sunt suficient de bune pentru a justifica această iubire.

2. Există copii răi (și tu ești unul/una dintre ei)

Toți copiii fac greșeli – pierd și sparg obiecte, nu respectă regulile, fac ceva greșit, dar mamele neiubitoare nu dau vina pe comportamentului copilului, ci pe esența lui. Fiecare greșeală devine o eroare personală și este percepută ca o consecință a inutilității copilului. Aceste cuvinte sunt asimilate automat și devin criticul interior al copilului, un cor subconștient care îi repetă în mod constant că nu merită să fie fericit.

3. Copiii trebuie supravegheați, nu ascultați 

Această afirmație nu numai că pune accentul pe puterea mamei, dar, de asemenea, transmite ideea că sentimentele și gândurile fiicei nu merită luate în serios. Acest mesaj adesea este exprimat prin: “Nu mă interesează ceea ce crezi…” sau “ceea simți – nu este corect.” Astfel de cuvinte fac copilul neîncrezător în sine și în percepția sa despre ceea ce se întâmplă. Multe fete sunt convinse că ceea ce aud și simt nu există în realitate. Acest tip de conflict intern este foarte distructiv.

4. Fetele/băieții mari nu plâng

Rușinea – este cea mai murdară armă a unei mame neiubitoare pe care din păcate o folosește adesea. Umilindu-și fiica în acest fel – făcând-o să se simtă rușinată de sentimentele și vulnerabilitatea sa – ea poate rupe legătura cu sentimentele sale, pentru a se convinge că nu este doar o fată mare, ci și una bună. Fiicele care au comportamente auto-distructive, adesea spun că în copilărie erau nevoite să-și ascundă sentimentele pentru a evita umilința și intimidarea din partea mamei sau fraților și surorilor.

Ideea că unele mame ar putea fi tirani este contrară tuturor miturilor despre maternitate și dragoste maternă, dar asta nu înseamnă că nu ele nu există.