6 Deprinderi OBLIGATORII care ajută copiii să învețe bine

De fapt, rețeta este simplă, doar că e nevoie de implicarea directă a părinților – totul începe de acasă. Această teorie a fost dovedită de oamenii de știință.

Citiți cu voce tare.

Cercetătorii au demonstrat că cititul cu voce tare afectează în mod direct dezvoltarea creierului copilului. În momentul citirii, se activează părțile creierului responsabile de percepția audio. În plus, aceasta este o garanție că ei vor citi mai mult și mai bine atunci când vor crește. Cel mai bun mod de a-i insufla copilului iubirea pentru cărți și de a-i dezvolta imaginația – este să citiți împreună cu el.

Învăță-l să spună ”mulțumesc”.

Studiile publicate pe site-ul revistei Forbes, arată că recunoștința aduce multe beneficii. Un simplu ”mulțumesc” spus o singură dată îmbunătățește starea psihologică, întărește psihicul, reduce agresiunea. Conform cercetărilor, atunci când mulțumim un străin, oferim o speranță pentru apariția unei prietenii sau relații noi. De aceea, învățați copiii să aprecieze ceea ce au și să mulțumească pentru ceea ce primesc de la alte persoane.

Imaginația.

Universitatea din Tel Aviv a realizat un experiment la care au participat copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 ani. Oamenii de știință doreau să afle cum distanța de la obiecte le afectează gândirea abstractă (iar aceasta din urmă este direct legată de imaginație). Participanții care și-au văzut lumea mică dezvoltându-se până la dimensiunea Universului, au avut rezultate mai bune decât cei care și-au redus lumea la dimensiunea unei bănci școlare. Gândirea “în afară” nu “în interior” setează copiii la fantezii, îi ajută să vadă subiectul din diferite puncte de vedere, să gândească în afara conceptului “acum”. Nu vă grăbiți să le spuneți copiilor că ei inventează, mai bine discutați această invenție cu ei. Imaginația copiilor nu cunoaște limite și nu este nevoie să le construiți în mod artificial.

Jocurile de societate

Astfel de jocuri învață copiii să piardă și să învingă frumos, cu demnitate, în plus îi ajută să-și dezvolte abilitățile strategice. Studiul realizat de “Psychological Science” a arătat că puzzle-urile, cuburile și jocurile de societate contribuie la dezvoltarea gândirii logice și spațiale a copiilor. Petreceți o oră pe zi și jucați-vă împreună cu micuții voștri, de exemplu, jocul “Monopoly”: aceasta este o strategie care îi învață să numere, să citească și să se gândească la câteva mișcări înainte.

Apreciați natura.

”Journal of the Study of Religion, Nature and Culture” a studiat relația copiilor cu natura și a constatat că timpul petrecut afară (chiar și câteva minute) va face copilul să se simtă mai inspirat. Copiii care se joacă la aer 5-10 ore pe săptămână spun că simt o legătură spirituală cu pământul și se simt obligați să-l protejeze. Cu cât copiii petrec mai mult timp afară, cu atât sănătatea lor e mai puternică, iar starea de spirit crește semnificativ.

Bunătatea va salva lumea.

Copiii care manifestă bunătate unul față de celălalt, sunt mai fericiți și se bucură de o mai mare recunoaștere din partea colegilor. Oameni de știință de la Universitatea din California au efectuat un mic experiment: copiii cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 ani din 19 clase diferite au fost rugați să facă trei fapte bune pe săptămână sau să viziteze trei locuri noi. Oricare ar fi fost decizia lor, starea de sănătate li s-a îmbunătățit considerabil într-o lună și ei s-au simțit mai fericiți. Copiii care au săvârșit fapte bune au primit recunoaștere din partea colegilor. Iar asta afectează în mod direct performanța academică a copilului și succesul său în rândul colegilor de clasă. Cerându-le elevilor să fie buni unii cu alții, profesorul unește clasa și reduce probabilitatea agresiunii școlare.