Mulți părinți își doresc să corecteze aceste 10 greșeli comise în tinerețe. Nu le repetați și voi!

Orice părinte își dorește pentru copilul său tot ce e mai bun. Și muncește din greu pentru a-l bucura cu jucării noi și delicii. Fiecare părinte are propriile metode de educație, dar există ceva care îi unește pe toți: privind înapoi, părinții își doresc să corecteze unele greșeli comise în tinerețe.

Primii ani de viață ai copilului – sunt o perioadă magică de care trebuie să vă bucurați. Și pentru ca în viitor să nu vă îngrijorați din cauza oportunităților pierdute, vedeți mai jos ce regretă părinții cu experiență:

1. Nu au știut cum să se bucure de comunicarea cu micuțul lor

Timpul pierdut nu poate fi întors înapoi, de aceea încercați nu doar să fiți alături de copil, ci și împreună cu el, să obțineți plăcere din comunicarea voastră.

2. Și-au îmbrățișat copilul prea puțin

Oamenii de știință demult au demonstrat beneficiile îmbrățișărilor pentru sănătate (atât morale, cât si fizice). Avantajele sunt evidente, dar cel mai important lucru – pur și simplu simți plăcere atunci când îți îmbrățișezi copilul. Se întâmplă că părinții renunță la această plăcere din diverse motive, dar toate sunt inventate și învechite. Va trece puțin timp, copilul va crește și nu va mai dori să-și piardă timpul pe îmbrățișări. Prindeți momentul acum.

3. Au uitat să fotografieze și să filmeze mai multe momente

Desigur, nu se va întâmpla nimic rău dacă nu veți păstra fotografii ca amintire. Acest lucru nu afectează psihicul copilului, calitățile sale morale și sănătatea fizică. Dar, după un timp, probabil vei dori să-ți amintești cele mai importante momente din viața voastră și să împărtășești aceste emoții copiilor. Mulți părinți regretă că au fost prea leneși când trebuia să scoată aparatul foto.

4. Nu au înregistrat primele cuvinte

Da, acestea sunt doar amintiri plăcute. Poți trăi fără ele. Dar cu ele e mai bine.

5. Le-au oferit copiilor prea puține jocuri educative

Părinții experimentați regretă că nu au observat și nu au dezvoltat talentul copilului la timp. Dar unele abilități, cum sunt muzicalitatea și simțul ritmului, se manifestă la o vârstă fragedă. De aceea, oferiți-le copiilor o varietate de jocuri și citiți-le cât mai mult.

6. Au fost prea stricți

Unii părinți consideră că dacă au cerințe mari față de copil, atunci el va avea mai mult succes când va crește. De fapt, obținem efectul opus: îi slăbește psihicul, apar problemele de comportament și chiar întârzieri de dezvoltare. Și, bineînțeles, va avea relații mediocre cu părinții.

Pedeapsa pentru notele mici – va duce doar la o scădere a performanței generale. Certați copilul și încurajați-l doar pentru ceea ce contează cu adevărat.

7. N-au ținut cont de opinia copilului

Nu-i refuzați copilului plăcerea de a alege și de a-și exprima opiniile. Ar fi mai corect să discutați dorințele lui și să-i explicați, decât să ignorați sau să suprimați orice expresie a voinței.

8. Prea puțin și-au bucurat copilul

Amintirile calde din copilărie sunt cele mai prețioase lucruri pe care nimeni nu ni le poate lua. În plus, micile sărbători în viitor se pot transforma în realizări importante: dacă un copil crește într-o atmosferă sănătoasă și primește impresii noi, înseamnă că el se dezvoltă în mod activ. Copiii fericiți cresc mult mai adaptați la viață și mai ușor leagă noi prietenii.

9. De prea multe ori au urmat sfaturile cuiva

Există oameni care în orice situație, se grăbesc să dea sfaturi, chiar dacă sunt nepotrivite. Și mamele tinere deseori devin victimele lor. Dar adevărul este că  mama și tata știu mai bine decât oricine ce este bun și ce este rău pentru copilul lor. Desigur, merită să ascultați sfatul, dar asta nu înseamnă că trebuie să-l urmați orbește.

10. N-au fost alături de copii în momentele importante ale vieții lor

Ceea ce ne pare a fi un lucru nesemnificativ, pentru copil poate fi un eveniment grandios. Și orice om (în special un copil) trebuie să aibă pe cineva aproape în momentele importante ale vieții. Chiar dacă acum îți pare că ai un motiv bun să ratezi prima sărbătoare la grădiniță, în viitor prioritățile se pot schimba. Vei rămâne cu un gust amar, realizând câte evenimente semnificative ai ratat.