Femeia Puternică are nevoie de un partener mai slab sau mai puternic pentru a construi o relație?

Întotdeauna mă surprinde expresia: “Femeia puternică este cea care face totul singură, este independentă financiar, de succes.” De fapt, asta se poate spune despre orice persoană matură care a încetat să mai fie copil și nu joacă rolul victimei într-o relație. Deși, înțeleg de unde vine această viziune distorsionată.

Anterior, căsătoria era construită pe o bază economică puternică: femeile nu lucrau și nu puteau supraviețui fără bărbați. Dar astăzi, nu vorbim despre supraviețuire. În cele mai multe cazuri, avem aceleași drepturi, iar pe plan profesional, uneori ne găsim o utilizare chiar mai bună.

Timpurile și condițiile s-au schimbat, însă în cultura noastră încă se mai crede că femeia este o persoană infantilă, slabă, neajutorată. Ea așteaptă un “salvator” care o va hrăni și o va distra.

Deși, înainte de a construi o relație serioasă, femeia ar trebui – pentru ea însăși – să se realizeze ca persoană, să obțină o profesie, să înceapă să câștige. Acesta va fi suportul ei intern, cheia respectului de sine. Da, și unui bărbat adult îi va plăcea să vadă alături de el o parteneră de încredere, pe care să se poată baza.

Cuvântul ”Puternică” este confundat cu conceptul ”dur, inflexibil”. Dar asta nu e despre femeia matură, ci despre o fetiță adolescentă, iar bărbatul cu ea nu se simte confortabil.

Când bărbatul într-adevăr nu face față unei femei puternice?

Unele fete protestează: “Aș fi fericită să-i dau bărbatului inițiativa, dar nu te poți baza pe el!” Și uită că viața alături de un astfel de bărbat este alegerea lor personală și, probabil, inconștientă.

Uneori văd cupluri: ea este matură și realizată, are o profesie, o locuință, venituri și contacte sociale. El este indecis, probabil dependent financiar și încă nu s-a separat intern de familia părintească. În mod firesc, apare întrebarea: ce a găsit femeia în acest “băiat”?

Motivul de obicei este unul – fata a fost nevoită să se maturizeze devreme. Ea a depășit cu succes dificultățile și a crescut o fată inteligentă, dar, adânc în interior vrea să fie fetița care nu a fost legănată suficient, nu a primit suficiente bomboane. Și în viața ei apare acest bărbat infantil. Până la această vârstă (patruzeci și… ani) este dădăcit și se pare că e capabil să-i întoarcă femeii noastre copilăria ratată – pentru că acum trăiește în ea!

La început, într-o astfel de relație, eroina noastră compensează ceea ce nu a primit. Chiar dacă pe umerii ei stă sarcina de a aranja viața în comun, ea închide ochii la acest lucru. Băiatul o caută tot timpul pe mama, iar acest rol este scump. Investițiile nu se mai recuperează, relația începe să scârțâie. Și în loc să o salveze, femeia ar trebui să se ocupe de sine – să trăiască ceea ce nu a trăit în copilărie cu ajutorul unui psihoterapeut și nu din contul partenerului.

El trebuie să fie mai puternic?

Multe femei realizate consideră că au nevoie de un bărbat mai hotărât decât ele. Dar de multe ori aceasta este doar o setare. Cuplurile în care accentele sunt plasate în alt mod, de asemenea, au resurse proprii puternice.

Femeia ar putea să manifeste mai multe calități masculine, dar dacă asta este în firea ei, atunci nu merită să facă terapie. Pentru că un partener mai pasiv o completează. Și nu neapărat va fi un ”băiețelul mamei.” Bărbatul, datorită temperamentului sau educației, îi va permite femeii să “conducă” și, o va face conștient.

Doi oameni (independenți) în aceeași barcă

Să presupunem că femeia puternică a întâlnit un bărbat puternic. Ce se întâmplă? Prin acest adjectiv, vreau să spun “matur”. Cei care sunt capabili să facă propriile alegeri și decizii, undeva să se adapteze, undeva să fie fermi.

În relația a doi oameni puternici niciunul dintre parteneri nu are nevoie de celălalt. Femeia poate spune: ”Mă simt bine cu acest bărbat, dar pot fi fericită și fără el.”

Când astfel de oameni se întâlnesc, fiecare dintre ei își înțelege sentimentele și intențiile. Conștientizează cât de important este celălalt pentru el și vorbește deschis despre asta.

În conflicte, partenerii maturi nu încearcă să-și dovedească punctul de vedere și să-l facă pe celălalt să-l accepte. Ei recunosc valoarea opiniilor fiecăruia și căută împreună o soluție. În cel mai rău caz se pot despărți pentru a face ceea ce fiecare consideră că e corect.

Relațiile parteneriale mature sunt un contract a doi oameni adulți care s-au separat din punct de vedere fizic, economic și psihologic de părinții lor. Ei, bărbatul și femeia, sunt atrași s*xual unul de celălalt, sunt personalități interesante, au ce împărtăși.

Și, cel mai important, sunt capabili să accepte părțile slabe ale partenerului, să nu-l ”lovească” acolo unde îl doare, să nu-i ceară să corespundă idealului său. Această acceptare este principiul cheie.

Prea multe relații se distrug din cauza convingerii “Trebuie să fii la fel ca mine”. Nu, nu trebuie. El – este o persoană cu drepturi depline, nu are nevoie de îmbunătățire, nu este mai rău și nici mai bun decât tine. El este diferit – și aceasta este puterea voastră.