Iată de ce să nu crești un copil prea receptiv sau prea egoist

Famiile în care copiilor li se permite orice și li se oferă orice îmi provoacă resentimente. Aceasta nu este dragoste, ci o satisfacere oarbă a capriciilor. Acești copii cresc niște egoiști, incapabili să cedeze în fața altora în anumite situații. Ei nu știu de înseamnă empatie și suport și în rezultat ajung să fie niște oameni nefericiți, care nu pot înțelege de ce nu pot relaționa bine cu oamenii din jur.

Familiile în care copiilor li se oferă iubire, fără satisfacerea tuturor capriciilor îmi provoacă admirație. Personalitatea în formare este interesată de ceilalți, este receptivă și empatică. Acești copii ajung să fie niște oameni buni, sociabili.

Receptiv sau egosit? Desigur, sunt concepte mult prea diferite.

Părinții trebuie să știe că un copil prea bun și receptiv, va fi și prea credul. Iar unul prea egosit nu va ceda în favoarea altora și se va gândi doar la propria persoană.

Un copil trebuie să fie educat, găsind mijlocul de aur dintre cele două extremități. O persoană receptivă deseori este supraîncărcată cu responsabilități străine, întrucât nu poate refuza altora în favoarea propriei persoane. Oamenii compătimitori uită să se iubească, să se dezvolte și să se odihnească.

La egoiști totul este invers. Ei știu să se iubească pe ei, rămâne doar să învețe să-i asculte și pe ceilalți.

Dacă ai observat că odrasla ta manifestă prea mult egoism, încearcă să echilibrezi situația. Depunând puțin efort, vei observa că personalitatea copilului poate fi modelată.

Și la maturitate putem să cizelăm aceste trăsături, condiția este ca să ne putem aprecia obiectiv și să ne vedem neajunsurile.

Munca asupra propriei persoane este munca care ne oferă cea mai mare motivație și satisfacție.

Haideți să ne educăm niște copii fericiți și încrezători!