Iată care sunt Cele 10 Nevoi Nevrotice ale Omului

Ați întâlnit vreodată oameni care simțeau nevoia patologică de a fi pe placul altora? În opinia lui Karen Horney, acest comportament este asociat cu nevoia nevrotică de iubire și aprobare. În cartea sa ”Autoanaliza” (1942), Horney prezintă o teorie care descrie diferite tipuri de comportament nevrotic, ce rezultă din utilizarea excesivă a strategilor de rezolvare a problemelor, cauzate de anxietatea bazală și îndreptate pentru satisfacerea nevoilor necorespunzătoare. Acestea sunt nevoia de putere, prestigiu și dragoste.

Cele 10 nevoi nevrotice pot fi împărțite în trei categorii principale:

– Nevoile care ne apropie de ceilalți. Aceste nevoi nevrotice obligă oamenii să caute aprobarea și recunoașterea celorlați; ei adesea sunt descriși ca fiind oameni insistenți sau intruzivi, pentru că mereu caută aprobarea și dragostea.

– Nevoile care ne distanțează de ceilalți. Aceste nevoi nevrotice dau naștere dușmăniei și comportamentului antisocial. Oamenii la care predomină aceste nevoi, deseori sunt numiți reci, indiferenți, detașați.

– Nevoile care ne setează împotriva altora. Aceste nevoi nevrotice conduc nu numai la dușmănie, ci și la dorința de a controla alte persoane. Astfel de oameni sunt adesea numiți dominanți, răi, dificili.

În cartea sa „Autoanaliza” Karen Horney a identificat 10 nevoi nevrotice:

1. Nevoia de afecțiune și aprobare. Aceasta include dorința de a fi iubit, de a fi pe placul altor oameni, de a le satisface așteptările. Persoanele cu acest tip de nevoie sunt extrem de sensibile, atunci când sunt respinse sau criticate. De asemenea se tem de furie sau atitudinea ostilă din partea celorlalți.

2. Nevoia de a avea un partener dominant. Aceasta include necesitatea de a te concentra asupra partenerului. Persoanele care au acest tip de nevoie se tem să nu fie abandonați de partenerii lor. Adesea, acordă o atenție exagerată iubirii și consideră că prezența unui partener va soluționa toate problemele din viața lor.

3. Nevoia de limite și constrângeri. Persoanele care au această nevoie preferă să rămână neobservați. Ei nu sunt capricioși, s-au obișnuit să se mulțumească cu puțin. Nu doresc lucruri materiale, adesea își diminuează propriile nevoi sau își subestimează talentele și abilități.

4. Nevoia de putere. Cei la care predomină această nevoie, admiră puterea și disprețuiesc slăbiciunea. Cu orice ocazie vor profita de altă persoană sau o vor domina. Acești oameni se tem de constrângeri, neputință și situații pe care nu le pot controla.

5. Nevoia de a-i exploata pe alții. Acești oameni se mândresc cu abilitatea de a-i folosi pe ceilalți și de multe ori îi manipulează pentru a-și atinge obiectivele dorite, inclusiv putere, bani sau s*x.

6. Nevoia de prestigiu. Oamenii care au această nevoie nevrotică vor evalua bunurile materiale, caracteristicile personale, realizările profesionale și chiar relațiile apropiate pe baza acestui parametru – prestigiul. Ei se tem adesea să intre într-o situație ciudată sau să-și piardă statutul social.

7. Nevoia de a fi admirat. Persoanele cu această nevoie nevrotică sunt în mare parte egoiști narcisiști, care au o imagine de sine exagerată. Ei doresc să fie admirați, luând ca bază această opinie, nu ceea ce sunt cu adevărat.

8. Nevoia de realizare (ambiția). Din cauza anxietății bazale, oamenii se forțează să realizeze cât mai mult. Cei care au această nevoie, se tem de eșecuri, ei simt nevoia constantă să obțină mai mult succes, în comparație cu ceilalți.

9. Nevoia de autosuficiență și independență. Acești oameni au mentalitatea „singuraticilor”. Ei caută să se distanțeze de ceilalți pentru a evita atașamentul sau dependența de alți oameni.

10. Nevoia de perfecțiune. Astfel de oameni tind spre perfecțiune absolută. O caracteristică comună a acestei nevoi nevrotice, este căutarea propriilor defecte pentru a le depăși rapid sau a le ascunde.