Esențialismul: Cum să faci curățenie în viața ta și să scapi de tot ce e inutil în doar 7 pași!

,,Mai puțin, dar mai bine” – principala regulă pentru cei care doresc să obțină succes în orice domeniu.

Imaginează-ți, că viața și cariera ta sunt un dulap. Atunci lucrurile care se păstrează acolo sunt treburile zilnice și obligațiunile. Dacă ești ca majoritatea oamenilor, atunci, cel mai probabil, în dulapul tău se păstrează multe lucruri în exces. O bluză pe care nu o vei îmbrăca niciodată, câteva perechi de pantaloni demodați pentru picnicuri, iar această pălărie o păstrezi doar din sentimentalitate. Oare nu a venit timpul să faci o curățenie generală?

Aruncă din dulapul tău și din viața ta tot ce e inutil. Iată câteva sfaturi din cartea lui Greg McKeown ,,Esențialismul. Disciplina de a urmări mai puțin”, care te vor ajuta să faci asta.

1.Niciodată nu uita de libertatea de a alege

Te gândești că îți urăști job-ul? Sau poate, deja de trei ani studiezi juridica, deși demult ai înțeles că asta nu te interesează? Întreabă-te: ,,Pot eu să schimb ceva?” Răspunsul: Cu siguranță.

Reține, întotdeauna ai libertatea de a alege. Îndată ce vei conștientiza asta, poți trece la următorul pas.

2.Stabilește-ți obiective clare

Formularea încețoșată poate dăuna procesului de muncă mai mult decât crezi. Aceasta creează dezorientare. Astfel pierzi prea multă energie pentru sarcinile nesemnificative, uitând de ce e important.

Încearcă să formulezi clar, ce îți dorești să obții în carieră și în viața personală. De asta depinde, cum vei acționa. Conștientizând adevăratele tale valori și dorințe, vei înceta să îți pierzi timpul pentru ceea, de ce nu ai nevoie.

3.Fii editorul propriei vieți

Sculptorul italian Michelangelo Buonarroti spunea: ,,Eu iau piatra și înlătur tot ce este în exces.” Este anume ceea ce trebuie să faci cu viața ta.

Poți avea zeci de perspective, însă nu te agăța de toate șansele. Alege una – acea, căreia ești gata să te dedici.

4.Renunță la obligații

Ai jucat vreodată un joc de noroc și, după ce ai cheltuit o sumă semnificativă de bani, nu mai puteai să te oprești? Multor oameni le vine greu să renunțe la ceea, în ce au investit bani, efort și timp.

Nu e cazul să te încăpățânezi și să depui și mai mult efort, dacă este evident că proiectul nu are viitor. Învață să renunți la obligațiuni la timp.

5.Spune hotărât ,,Nu”

De regulă, ne e frică să nu ofensăm pe cineva și ne străduim să nu dezamăgim oamenii din jurul nostru. Însa în rezultat, ne scapă ceva mult mai important: propria viață.

Trebuie să devii curajos și să înveți să spui ,,Nu”. Dacă ai propriile planuri, nu trebuie să renunți la ele doar de dragul șefului sau prietenilor. Posibil vei simți o incomoditate, refuzând pe cineva. Însă acest sentiment va trece foarte repede. Doar nu îți dorești să pierzi o zi, o săptămână sau un an din viață, soluționând problemele altora?

6.Respectă regula 90%

Această regulă trebuie utilizată în situația oricărei alegeri. Evaluând vreo variantă, gândește-te la cel mai important criteriu și pune-i puncte de la 0 la 100. Dacă una din aceste variante va primi o notă mai mică de 90 de puncte – uită de ea. Așa vei reuși să scapi de îndoieli și vei înlătura toate alternativele. Nu alege posibilitățile bune, ci pe cele extraordinare.

7.Găsește loc pentru reflecție

În școala Stanford există un refugiu secret. Este o cameră micuță, fără geamuri, fără obiecte să-ți distragă atenția, iar pereții sunt acoperiți cu material de absorbție a sunetului. Acolo poate intra orice student, pentru a rămâne în singurătate și a cugeta.

Încearcă să găsești un asemenea loc, unde ai putea rămâne singur și reflecta. Acolo te vei concentra complet asupra problemei, vei analiza alternativele, vei găsi o soluție reușită.

Esențialiștii preferă să facă mai puțin astăzi, pentru a îndeplini mult mai multe mâine. Da, este o concesie. Dar, aceste mici concesii duc la un succes mare.