Acesta este Criteriul de Bază al Relațiilor Sănătoase…

Sunt sigură că principalul criteriu al relațiilor sănătoase – este calitatea comunicării. Toate celelalte – atenția, responsabilitatea, grija și altele – derivă din acest lucru. Dacă poți discuta orice cu partenerul tău, fără să fii judecat, suprimat, depreciat, ridiculizat, acuzat – înseamnă că ești foarte norocos sau ești într-o relație plină de dragoste și armonie.

Practica mea arată că oamenii în relația cărora există dragoste pot vorbi ore întregi, despre orice. Despre îndoieli, sentimente, nesiguranță, speranțe… Nu există subiecte tabu, inclusiv relațiile anterioare și nuanțele fiziologice.

Adevărata intimitate – este atunci când poți fi deschis cu celălalt, așa cum ești cu tine. Asta nu înseamnă că întotdeauna trebuie să trăiești larg deschis (întotdeauna avem nevoie de intimitate și spațiu personal), ci despre faptul că ești pregătit și dispus să împărtășești, iar celălalt se setează cu tine și este gata să asculte. Cu dorința de a înțelege. Cu compasiune și sprijin.

El poate avea propria opinie și chiar e posibil să nu fie de acord cu tine, dar nu-ți va deteriora și mai mult starea instabilă. El va aștepta momentul potrivit sau va alege cuvintele potrivite pentru a-și exprima gândurile, fără să te ofenseze.

Atitudinea atentă – este ceea ce caracterizează intimitatea sănătoasă. “Nu ar trebui să fiu o sursă de durere pentru omul iubit, ofer doar afecțiune și tandrețe.” Chiar și dezacordul este blând.

Dacă omul se crede un mare profesor: “Țipi, faci isterie, te mânii – tratează-te. Fă ceva cu tine.” Nu ai nevoie de unul ca asta. Cel care iubește nu va spune așa, pentru că îi pasă de sentimentele tale. Dacă te înfurii, înseamnă că te doare și el înțelege asta. Cel care iubește nu va merge acolo unde trăiesc suferințele tale. Pentru că te simte și se va simți la fel de rănit.

Pentru cel care iubește, este important ca omul apropiat să se poată dezvolta, să-și poată realiza visurile, să poată conta pe înțelegere și sprijin în toate situațiile de viață. Persoana iubită ar trebui sa fie fericită. Acesta este fundamentul unei relații sănătoase. Dacă cineva te chinuie, înseamnă că nu-l doare atunci când te doare pe tine. Acest lucru este evident, nu?

Dacă omul calcă pe ceea ce este important pentru tine și nu vrea să-ți asculte argumentele, înseamnă că nu-i pasă de fericirea ta. Dacă el, văzându-ți sentimentele, continuă să-ți provoace emoții și mai puternice, oare asta nu vorbește despre indiferența lui? Pe cine iubește și la cine se gândește în acest moment?

Dacă nu poți vorbi cu omul apropiat, la fel cum comunici cu tine însuți, înseamnă că nu ai o persoană apropiată, cu excepția ta. 

Autor: L. Akhremchik – psiholog