Mihail Labkovsky: ”Stima de sine înaltă compensează totul!”

Stima de sine „bate” multe lucruri: frumusețea – exterioară și mai ales cea interioară; educația, mintea excepțională, talentele și abilitățile, mușchii și banii.

Stima de sine compensează totul: dacă nu se observă prea multă frumusețe, educație și talente speciale, însă omul este îndrăgostit de sine și nu se îndoiește de unicitatea și farmecul său – cu siguranță el va fi mai fericit și mai puternic decât cel inteligent, frumos și chiar bogat.

Stima de sine înaltă ”bate” totul!

De exemplu, ești o blonda uimitoare. Ai picioare și gene frumoase, superbe chiar. Dar dacă în adâncul sufletului ești sigură că nasul tău este prea mare, iar sânii prea mici, din start ai pierdut în fața unei brunete încrezătoare cu nas mare și picioare strâmbe. Pentru că, atât silueta cât și îmbrăcămintea au importanță doar dacă sunt atașate de o relație bună cu tine însăți.

Sau ești foarte inteligentă, dar simți că trebuie să faci a doua sau chiar a treia facultate, pentru a te descurca în ceva (pentru a-ți dovedi superioritatea în fața angajatorului și primului soț, care cândva te-a numit proastă) – să știi că din start ai pierdut în fața celei care învăța mai prost la școală și care fără nicio îndoială sau mustrări de conștiință, se prezintă ca un bun specialist.

Dacă faci pentru copiii tăi cele mai delicioase prăjituri din lume, îi duci în vacanțe, le citești cu voce tare, marți vorbești cu ei în engleză, miercuri în chineză și sâmbăta în franceză și cu toate astea te consideri o mamă rea (de exemplu, soacra ți-a spus asta) și trăiești cu un sentiment constant de vinovăție pentru lenjeria necălcată, pierzi foarte mult în fața mamei care pentru prima dată în șase luni și-a făcut timp să-și ducă fiica la grădina zoologică și să-i cumpere înghețată. Copiii, apropo, simt când mama lor este deprimată, când se simte vinovată și nemulțumită de ceva.

Iubiți-vă. Practicați asta, aprobați-vă, iertați-vă, răsfățați-vă și nu vă comparați cu nimeni. Niciodată.

Autor – Mikhail Labkovsky