”Regula celor 3 minute” pe care merită să o cunoască toți părinții!

Psihologii spun că există o regulă foarte importantă în comunicarea cu copiii. Se numește “Regula celor trei minute”.

Iată în ce constă ea:

Întâlnește-ți întotdeauna copilul cu aceiași bucurie cu care îți întâlnești un prieten pe care nu l-ai mai văzut de mulți ani. Și nu contează dacă te-ai întors de la magazin, de la serviciu sau ai venit dintr-o călătorie de afaceri.

De regulă, ceea ce vrea copilul să-ți împărtășească, el face asta în primele minute ale întâlnirii voastre. De aceea este atât de important să nu pierzi acest moment.

Mulți părinți urmează intuitiv această regulă. De exemplu, atunci când merg la grădiniță sau la școală după copil, ei întotdeauna se coboară la nivelul ochilor lui, îl îmbrățișează și-i spun că i-au dus dorul. În timp ce alți părinți, iau copilul de mână, îi spun să meargă mai repede și continuă să vorbească la telefon.

Atunci când vii acasă de la muncă, îndreaptă-ți toată atenția spre copil. Ai câteva minute să stai alături de el, să-l întrebi ce a făcut azi, să-i asculți răspunsurile. Dacă nu-i vei acorda acest timp, el te va urmări toată seara, cerând comunicare, atenție și dragoste.

Și nu este importantă durata comunicării, ci apropierea emoțională!

Uneori, câteva minute de comunicare apropiată, înseamnă pentru copil mai mult decât o zi petrecută împreună, dacă gândurile tale sunt tot timpul în altă parte.

Faptul că suntem mereu ocupați cu problemele noastre, cu siguranță nu fac copiii mai fericiți, chiar dacă ni se pare că facem asta pentru binele lor. Ei au nevoie de comunicare, au nevoie de propriul exemplu de viață.

Pentru copii, petrecerea timpului împreună înseamnă contactul vizual, atunci când părinții se așează alături, își lasă telefoanele mobile, nu se mai gândesc la treburile lor de adulți și nu-și distrag atenția pe altceva.

Desigur, părinții nu au întotdeauna timp să se joace cu copiii, dar în astfel de momente ar trebui să faci doar ceea ce vrea copilul. Nu trebuie să-i oferi opțiunile tale de a petrece timpului liber. Copilul nu se va deschide niciodată dacă simte că în timpul comunicării te gândești la altceva.

Timpul trece repede, nici nu vei observa că fiul sau fiica ta deja s-au maturizat. Deci, nu pierde timpul și construiește o relație de încredere cu ei acum!

Regula celor 3 minute îți va fi de ajutor!