”Nu este suficientă doar iubirea!” Concluziile unui psiholog după 15 ani de căsătorie.

Concluziile unui psiholog după 15 ani de căsătorie.

Ce concluzii am tras în acest timp? Probabil cele mai importante sunt aceste nouă:

1.Nu este suficientă doar iubirea. Dragostea este ceva fragil, ea poate fi distrusă ușor de o mișcare sau o acțiune neatentă. Oamenii sunt imperfecți, iar dragostea nu poate compensa aceste imperfecțiuni.

Când ne gândim că dragostea nu este suficientă, noi nu facem nimic, doar așteptăm să cadă ceva de sus. O astfel de pasivitate este fatală pentru relație. Trebuie să lucrăm asupra relației – pentru că doar iubirea nu este suficientă.

2. Relația – este un foc. Pentru ca focul să ardă, avem nevoie de lemne. Lemne bune, uscate. Ele pot fi cumpărate sau le poți face singur – în orice caz, va trebui să depui efort. De exemplu, atunci când ești înfuriat și vrei să-ți jignești jumătatea, reține-te și găsește expresii mai atente – exact asta este pregătirea lemnelor de foc (reținerea) și folosirea lor (expresii mai blânde). Desigur e dificil, să faci asta. Dar dacă reușești, flacăra focului nu se va stinge niciodată.

3. Sarcina soților – este de a-și ușura viața unul altuia. Împreună e mai ușor decât singur. Dacă fiecare încearcă în egală măsură să-i facă viața partenerului mai ușoară, viața de obicei se echilibrează – astăzi tu, mâine eu. Cel mai important este să te gândești în fiecare zi “Cum îi pot face viața mai ușoară?”

4. Despărțirea – este o decizie ușoară, dar înșelătoare. Este mult mai rezonabil să învățați cum să construiți relația.

5. Suntem în aceeași barcă. Comportamentul soției depinde de ceea ce fac eu și invers. De aceea, trebuie să fim mai atenți în acțiuni și cuvinte. Să  înțelegem că suntem în aceeași barcă și că trebuie să avem grijă de ea.

6. Uneori e mai bine să taci. Îți dorești încă o dată să-i explici cum se trăiește corect, ce nu trebuie să facă într-o situație sau alta, cum trebuie să se comporte etc. De cele mai multe ori astea sunt explicații irelevante. Nimănui nu-i va fi mai ușor de la ele. Și dacă nu aduc niciun beneficiu, atunci care e rostul lor?

7. Comunicarea – rezolvă totul. Găsirea unui consens (adică o soluție care să se potrivească ambilor în egală măsură) este foarte dificil de obținut. Dar dacă vă doriți să salvați relația – învățați să negociați.

8. Cât mai multe mângâieri. Nu este suficient să eliminați răul din relație – trebuie să adăugați binele. Cât mai multe cuvinte calde, cât mai multe mângâieri, mai mult interes pentru soț/soție. Apropo, sunt lucruri simple și plăcute.

9. În fiecare zi trebuie să deveniți mai buni decât ieri. Nu trebuie să schimbi omul de lângă tine, dar poți lucra asupra ta. Și dacă sunteți într-o barcă, schimbările tale îl vor afecta și pe celălalt. Relațiile în general, sunt o pregătire excelentă pentru creșterea personală.

Autor: P. Zygmantovici