Psihologul David DeSteno: Iată 3 emoții pe care să le cultivi, ca să-ți atingi scopurile în viață!

Atunci când avem de ales: plăcere acum sau recompensa în viitor, noi alegem de cele mai multe ori prima. Facem asta din motiv că alegerea dificilă ne epuizează resursele cognitive. Cu cât mai mult ne opunem tentațiilor, cu atât mai mare este probabilitatea de a ceda. Suntem gata să ne jertfim prezentul, doar dacă viitoarea recompensă este garantată, însă asta se întâmplă rar.

Puterea voinței într-adevăr de multe ori ne dă de gol. Însă există și alte metode de a obține rezultate. De exemplu, cultivând emoțiile pozitive: recunoștința, compasiunea și mândria. Acestea ne ajută să ne deschidem și să vedem acțiunile de zi cu zi pe termen lung.

Recunoștință

Să îți sporești nivelul de recunoștință te va ajuta o agendă specială. Notează și analizează toate evenimentele, pentru care ești recunoscător. Este suficient să faci notițe de două – trei ori pe săptămână. Atrage atenția chiar și la mărunțișuri, cum ar fi ajutorul unui prieten sau a unui coleg de serviciu.

Recunoștința ne face mai încăpățânați. Cercetătparea Alice Eisen a constatat: medicii care simt recunoștință, studiază mai minuțios istoriile de boală a pacienților și stabilesc diagnoze mai precise. Spre deosebire de puterea voinței, recunoștința nu necesită eforturi majore: suntem bucuroși să o simțim.

Compasiune

Dacă recunoștința apare după ce realizăm, că alții ne-au oferit ceva prețios, atunci compasiunea – este grija față de alții fără vreo oarecare recompensă.

Într-un studiu, oamenii de știință au utilizat un software de modelare a feței. Cu ajutorul lui, ei au îmbătrânit fețele tinerilor participanți la experiment. Acestora li se adresau întrebări despre scopurile în viață. În timpul interviului, unui grup de participanți li s-au arătat fotografiile lor din prezent, iar altui grup – fotografiile cu fețele lor îmbătrânite.

După interviu, participanții erau întrebați, ce ar face dacă ar primi cadou 1000 de dolari. Cei care și-au văzut fotografiile din viitor, au decis să adune de două ori mai mulți bani pentru pensionare, decât cei, care și-au văzut fotografiile din prezent. Mai mult de atât, dacă fețele îmbătrânite arătau triste, motivația de a aduna bani era și mai mare. Participanții îl compătimeau pe viitorul ,,Eu” și luau decizii mai înțelepte.

O metodă eficientă de a-ți cultiva compasiunea este practicarea meditației, care se focusează pe compătimirea față de alții și față de sine.

Mândrie

Mândria este reacția firească la atingerea scopurilor și recunoașterea abilităților tale de către alte persoane. La baza mândriei se află dorința de a-ți îmbunătăți statutul în grup. Cei care sunt mândri de sine, își ating obiectivele mai des și dau dovadă de mai mult auto-control.

Mândria ne ajută să muncim mai sârguincios asupra soluționării sarcinilor dificile. De asemenea, cercetările arată, că oamenii care simt mândrie de sine, încep să-și aprecieze mai mult viitoarele recompense.

Pentru a începe să fii mândru de sine, trebuie să fii încrezut, că învățăm din greșelile proprii și că eforturile chiar aduc rezultate.

Recunoștința, compasiunea și mândria ajută să ne păstrăm încăpățânarea în calea spre țintă, ne consolidează contactul social, ceea ce sporește șansele la fericire și succes. Aceste emoții ne învață să acționăm spre binele celor din jur, inclusiv și a viitorului ,,Eu”.