Asta se întâmplă în relație, când femeia nu-și laudă bărbatul!

Oare e necesar să ne lăudam bărbații?

„Ce prostie! Numai femeilor li se fac complimente! Un bărbat adevărat nu așteaptă cuvinte de laudă, el este reținut, încrezător. Complimentele umilesc bărbatul, îl pun într-o situație incomodă”, – asta cred 80% dintre femei. Celelalte 20%, amintindu-și de ordinele bunicii, vor fi de acord cu ele. Bărbatul trebuie să venereze femeia, să-i facă multe complimente, să o ridice pe piedestal. În conștiința noastră este profund înrădăcinată formula de dragoste a lui Apollo și Daphne: ea aleargă, iar el vrea să o prindă!

Când aud astfel de conversații, mi se pare că EA încă alergă, iar EL s-a oprit și se întreabă dacă n-ar trebui să o prindă pe alta, care îl va aprecia și îl va înțelege.

Cât nu ar suna de ciudat, dar bărbații au nevoie de recunoașterea și adorația feminină, mai mult decât femeile de cea masculină. 

Această necesitate are rădăcini psihologice profunde. Tot ce face bărbatul în viață, el face doar pentru femeie. Complexul falic masculin sau complexul învingătorului dictează regulile jocului. Atât cât durează perioada curtării, el este gata să facă “fapte”, să suporte capriciile iubitei și încercările ei de a-l ”corecta”.

Dar iată că perioada curtării s-a încheiat, obiectivul este atins. Și unde sunt laurii pentru câștigător? Unde sunt cuvintele ei entuziaste că are încredere în el, că o face fericită? Indiferent ce face, ea fie îl mulțumește moderat, fie îl compară cu tatăl său ori cu un prieten.

Am observat că multe femei comit o greșeală: imediat după nuntă, organizează un mini-comitet pentru îmbunătățirea calităților bărbatului. Se consultă activ cu mamele, prietenele, vecinele… despre cum să nu-l răsfețe, cum să-l îmblânzească, să-l învețe viața de familie. Și complimentele? Să merite, apoi va primi laude.

Ceea ce se întâmplă cu bărbatul în acest moment poate fi descris astfel: uimire, nedumerire, dezamăgire, rebeliune, apatie și conectarea forțelor centrifuge.

Când femeia nu vrea să-și laude bărbatul, asta e o înfrângere totală pentru el. I se încalcă identitatea, apare un gol. Pentru a nu se duce la fund, el ori „evadează”, ori își găsește un „medicament”. Și poate „evada” în muncă, hobby-uri, alcool, viața virtuală. Orice formă de evadare masculină pentru soție este o confirmare evidentă că ea nu a ”observat”, a ratat, nu a finisat ceva. Prin urmare, trebuie să-și dubleze eforturile și să manifeste mai multă vigilență. În continuare, toată lumea știe cum se încheie asta pentru cuplu.

Dar merită să-ți schimbi puțin vectorul gândurilor și emoțiilor, să-l îmbrățișezi, să te bucuri că este alături de tine, să-l lauzi pentru ceva, nu contează pentru ce. Puțin efort în direcția bunătății și înțelegerii și cât mai departe de reguli și reproșuri – și brusc imaginea se schimbă. Dacă vei adăuga complimente și zâmbete, forțele centrifuge încet, încet vor da înapoi.