Rușinea narcisistă: Cele 6 ”păcate” ale narcisistului

În centrul personalității narcisiste se află un “Eu” mic și slab. De ce narcisistul nu vrea să-l privească? Pentru că simte o rușine arzătoare, un sentiment de inadecvare a “Eu-lui” său.

Dar el nu petrece ani în chinuri și suspinuri: ”Ce ticălos sunt”. El dezvoltă câteva mișcări viclene, care îl ajută să evite rușinea. Adică rușinea există, dar nu-l deranjează. Psihologul Sandy Hotchkiss a numit aceste strategii “6 păcate ale narcisismului”. Iată care sunt acestea:

1.Nerușinarea

De ce ar trebui să-i fie rușine? Și-a lovit soția? Ea l-a provocat! Nu a returnat banii împrumutați? Cel care i-a dat banii, în realitate este un nemernic. De aceea, nu  are de gând să-i întoarcă banii. A comis o crimă? De fapt, aceasta e un fleac. Toți fac așa, iar mulți comit crime și mai grave. De aceea, are dreptul să facă același lucru. Uneori explicația este extrem de ridicolă. Dar narcisistului nu-i pasă. Doar să nu simtă rușinea.

2. Gândirea magică

Când într-adevăr nu te simți la înălțime, iar în jurul tău sunt oameni care te depășesc în multe privințe, ce faci în acest caz?

Poți inventa că ești incredibil de bun în toate, iar ceilalți sunt dezgustători. De exemplu, ei nu sunt mai buni, mai inteligenți, ci doar pretind că sunt, ei mint, se dau drept alte persoane. Și în continuare visezi cum ești onorat, iar cei care au pretins și au înșelat, se târăsc prin colțuri de rușine.

Acel sentiment de rușine pe care narcisistul îl simte în prezent, nu-i aparține lui, ci impostorilor care se târăsc prin colțuri.

3. Aroganța.

Narcisistul încearcă să păstreze în jurul său un ”balon” de o grandoare inaccesibilă și tot felul de calități uimitoare. ”Balonul” nu-i permite rușinii să pătrundă în interior.

“Minunatele” calități remarcabile îl ajută să-i demascheze și să-i judece pe alții, să ceară de la ceilalți perfecțiunea. Adică orice, doar să se simtă la înălțime, în raport cu ceilalți.

4. Invidia

Deși invidia este considerată un sentiment negativ, ea este prezentă în fiecare dintre noi. Ne comparăm cu ceilalți și uneori ne simțim prost când cineva ne depășește. Cei mai mulți oameni acceptă acest lucru ca fiind ceva inevitabil și fac față invidiei în diferite moduri.

Dar invidia narcisistului este un sentiment imposibil. Din moment ce el este cel mai bun, atunci cum poate invidia? Dacă invidiezi, ești mai rău și să fii rău – este insuportabil de jenant.

5. Posesivitatea

Narcisiștii sunt siguri că lor le aparține tot ce e mai bun. Dar se întâmplă și astfel de neînțelegeri, când alte persoane intră mai devreme decât ei în posesia a ceea ce-și doreau. De aceea, realizările altora le provoacă o furie incontrolabilă. Ei caută păcatele și imperfecțiunile acelor care au îndrăznit să ia o bucată mai bună de tort decât ei.

Rușinea că nu ei au fost primii, se aruncă în fața adversarului și nu-i mai aparține narcisistului.

6. Granițele slabe.

Narcisistul are un ”balon”, dar acestea nu sunt granițe reale. Acest balon periodic explodează.

Orice critică îi rănește și ei încep procesul de eliminare a rușinii prin metodele de mai sus. Dar pentru a evita această critică neașteptată și dureroasă, ei înșiși încalcă granițele străine. La început sub masca prieteniei, apoi descoperă punctele slabe ale adversarului și îl lovesc activ acolo.