De ce un somn de 6 ore nu este mai bun decât absența lui? Iată părerea oamenilor de știință!

În anul 2004, oamenii de știință de la Universitatea din Pennsylvania au efectuat un experiment, care a dovedit că somnul insuficient dăunează sănătății, însă omul nu simte acest lucru.

La această cercetare au luat parte 48 de adulți. Somnul unor participanți a fost redus pentru două sptămâni până la 4, 6 și 8 ore pe zi. O parte din voluntari nu a dormit deloc timp de două zile.

Starea participanților, inclusiv și funcțiile cognitive și timpul reacției, erau verificate la fiecare două ore, atunci când ei nu dormeau. De asemenea, aceștia erau întrebați, cât de obosiți și somnoroși ei se consideră.

De ce 6 ore de somn sunt insuficiente?

Evident, cei care dormeau câte 8 ore pe zi, aveau performanțe mai mari ale proceselor cognitive. Iar participanții, care se odihneau doar 4 ore pe zi, cu fiecare zi judecau tot mai prost.

Oamenii, care dormeau câte 6 ore pe zi, își păstrau capacitațile mentale până aproape în a 10-a zi. Însă în ultimele zile ale experimentului îndeplineau sarcinile la același nivel, cu cei care nu dormeau deloc.

Dacă te odihnești câte șase ore, atunci creierul tău nu funcționează mai bine, decât la cei, care nu au dormit două zile deloc. 

Participanții la experiment, care dormeau câte 6 ore, aproape că nu se simțeau somnoroși și obosiți. De aici rezultă întrebarea: cum să faci față insuficienței de somn, dacă nici nu știi, că suferi de ea?

Noi nu știm, cât dormim, de fapt

Conform cercetărilor efectuate la Universitatea din Chicago, oamenii supraestimează timpul somnului, la fel de des cum îl subestimează. Oamenii tind să supraestimeze timpul de somn cu aproximativ 0,8 ore.

Să înțelegi, cât timp de fapt petreci în somn, este mai dificil decât pare. De aceea urmează aceste sfaturi, pentru a-ți îmbunătăți la maxim somnul:

1.Culcă-te în fiecare seară la aceeași oră.

2.Lasă la o parte toate dispozitivele cu jumătate de oră înainte de culcare.

3.Nu consuma alcool.

4.Practică sportul.