Iată ce să faci și să nu faci când ai stricat un termometru cu mercur

Mercurul este o substanță foarte periculoasă, iată de ce atunci când ai stricat un termometru trebuie să știi cum să strângi mercurul vărsat. Acest metal se împarte în picături mici și fuge în toate direcțiile, se lipește de obiecte și se rostogolește în crăpături și alte spații înguste.

Există două metode de a strânge mercurul: mecanică și chimică. Atunci când este vorba de o cantitate mică de substanță se folosește o pipetă specială. Picăturile mici pot fi adunate cu ajutorul unor benzi de zinc ( prelucrate 5-10 secunde în acid sulfuric) sau cu ajutorul sârmei de cupru. Cele mai mici picături pot fi strânse cu un șervețel umed sau cu o bucată de hârtie unsă cu o pastă formată din apă și amidon.

În cazurile în care mercurul nu poate fi eliminat pe cale mecanică, se aplică demercurizarea chimică. Există foarte multe metode de acest fel, însă nu toate sunt eficiente. Una dintre cele mai răspândite soluții este cea compusă dintr-un litru de permanganat de kaliu și 5 ml de acid clorhidric concentrat (HCl). În rezultatul acestei reacții se formează clorul, care transformă mercurul în calomel Hg2Cl2.

Zona în care se găsește mercurul este pulverizată cu această soluție, iar peste o oră acesta poate fi șters cu o cârpă obișnuită. În acest fel, se reduce cu 40-50% cantitatea de vapori de mercur.

Trebuie să știi că demercurizarea chimică poate distruge și suprafețe din casă: mobila, pardoseala și cel mai tare obiectele din metal.

Există un mit, potrivit căruia, pentru o demercurizare eficientă e suficient să presărăm peste el niște pulbere de sulf. Chimiștii spun însă că această metodă este practic ineficientă și nu reduce concentrația de vapori de mercur. Deși sulful intră în reacție cu acesta, procesul este foarte îndelungat și, de obicei, reacția nici nu are loc până la urmă.

Trebuie să știi că chiar și după demercurizare, în încăpere se păstrează vaporii de mercur, pentru că materialele de construcții precum tencuiala, cărămizile și betonul absorb acești vapori.

De aceea, în cazul în care ai stricat din întâmplare un termometru cu mercur e indicat să apelezi serviciile de urgență, pentru a evita pericolul de otrăvire și a te asigura că în casa ta nu a rămas nicio urmă de mercur.