Disonanța cognitivă: 3 Exemple prin care puteți înțelege ce este și cum apare această stare.

Disonanța cognitivă – este o stare mentală, în timpul căreia oamenii nu mai simt confort și armonie interioară. O astfel de stare apare, de obicei, atunci când în om intră în conflict convingerile și ideile sale despre ceva.

Printre cauzele care provoacă disonanța cognitivă pot fi:

– o situație nouă este în conflict cu o experiență anterioară;

– divergențe între opinia omului și opinia generală;

– contradicții logice.

Teoria disonanței cognitive

În 1944, pentru prima dată termenul de “disonanță cognitivă” a fost propus de Fritz Haider. Cu toate acestea, treisprezece ani mai târziu, în 1957, teoria disonanței cognitive a fost prezentată de psihologul american Leon Festinger. Datorită acestei teorii, a apărut posibilitatea unei explicații științifice din punctul de vedere al psihologiei a situațiilor de conflict. Astfel, teoria lui Festinger explorează tipurile disonanței cognitive, acțiunea asupra oamenilor și metodele de depășire a acesteia.

Exemple de disonanță cognitivă:

1. Cunoști pe cineva de multă vreme, îl cunoști bine, dar nici măcar nu bănuiești că această persoană ar fi unul dintre frații gemeni. Și atunci când te întâlnești din nou cu prietenul tău și îl saluți, vezi alături de el o copie. Din cauza acestei întâlniri bruște (din moment ce nu știai de existența fratelui său), vei avea o contradicție interioară puternică și un sentiment de disconfort. Această stare este disonanța cognitivă.

2. Un alt exemplu de disonanță cognitivă este descris în bine-cunoscuta fabulă despre vulpea care a vrut să mănânce struguri, dar nu a putut ajunge la ei. În cele din urmă, ea își insuflă că strugurii sunt acri, astfel încercând să înlăture sentimentul  de disconfort intern care i-a apărut.

3. Toți fumători știu că fumatul este dăunător pentru sănătatea lor și că trebuie să scape de acest obicei. Dar, pentru că forța obișnuinței este mai puternică decât dorința de a renunța, fumătorii găsesc orice scuză pentru a continua să fumeze.

Sau îți dorești să te îmbogățești, dar pentru asta trebuie să muncești din greu, să cauți surse suplimentare de venit. Însă dacă până acum nu ai făcut ceva asemănător, atunci trebuie să începi această activitate, adică să-ți schimbi comportamentul obișnuit sau să identifici motivul pentru care nu faci acest lucru (schimbarea convingerilor). Astfel, vei căuta o metodă de reducere a disonanței cognitive, care a apărut din cauza dorinței tale de a câștiga mai mult și lipsa rezultatelor.

În ce cazuri vi se întâmplă disonanța cognitivă și cum ieșiți din această stare?

Așteptăm răspunsurile dvs. în comentarii.